Компании

все компании

Ostchem запустив виробництво AdBlue на базі Черкаського "Азоту"

9 червня 2023 року, 15:30
Виробництво AdBlue - спеціальної добавки для дизельних двигунів, що використовується для зниження викидів NO (оксиду азоту), запустив азотний холдинг Ostchem на базі Черкаського "Азоту".

"Сьогодні Черкаський "Азот" здатний виробляти обсяг, що забезпечує 80% українського ринку, і за необхідності може наростити виробництво для закриття всього внутрішнього споживання і для експорту на ринки ЄС", - повідомляють у прес-релізі компанії в п'ятницю.

Уточнюється, що обсяг ринку в Україні 2022 року становив 23,4 тис. тонн, і він скоротився більш ніж на 10 тис. тонн через військові дії. Потенціал же зростання українського ринку, після введення стандартів ЄВРО-4, ЄВРО-5, ЄВРО-6 становить понад 250 тис. тонн, вважають у компанії.

Проєкт із виробництва AdBlue на Черкаському "Азоті" було анонсовано в лютому 2022 року, у травні 2022 року завод почав випускати перші партії продукту, а сьогодні обсяги виробництва розчину карбаміду становлять 30% потреб ринку України.

"Ми здатні стати найбільшим національним гравцем і поступово витіснити імпорт. У наших планах стати сильним гравцем на ринках ЄС, де попит на AdBlue перебуває на високому рівні", - заявив керівник азотного бізнесу Ostchem Сергій Павлючук.

Згідно з релізом, нове виробництво пройшло міжнародний аудит і цього тижня отримало всі необхідні сертифікати, що підтверджують якість продукту і дають змогу використовувати торговельну марку AdBlue та виходити на ринки ЄС, де, за оцінками Ostchem, український AdBlue має хороші перспективи.

Зазначається, що на першому етапі компанія має намір наповнити український ринок, плануючи оптовий продаж реагенту "наливом" безпосередньо із заводу, а також реалізуючи продукцію через роздрібні мережі, АТП і АЗС, і вже веде з низкою АЗС переговори про встановлення власних заправних станцій AdBlue.

На думку Ostchem, великим споживачем AdBlue також стане АПК, що використовує сучасну техніку нового покоління.

Окремим напрямком буде реалізація продукції в дрібній тарі об'ємом 10 і 20 літрів.

На другому етапі планується експорт до прилеглих країн ЄС - Литви, Латвії, Румунії, Угорщини та Польщі, а також країн, які є найбільшими споживачами AdBlue - Німеччини (рівень споживання - 2,4 млн тонн/рік), Франції (2,1 млн тонн/рік), Італії (1,3 млн тонн/рік) і Туреччини (726 тис. тонн/рік). За оцінками Group DF, обсяг європейського ринку перевищує 7,2 млн тонн на рік.

Зазначається також, що Черкаський "Азот" стане єдиним в Україні виробником AdBlue за "прямим методом", тобто методом виробництва реагенту з плаву карбаміду, тоді як інші виробники використовують так званий метод "блендингу", тобто технологію змішування гранульованого карбаміду з водою. Як стверджує компанія, її метод забезпечує дуже високу і стабільну якість за низької ціни, і щоб виокремити свій реагент AdBlue на українському та європейському ринках, Ostchem уже зареєстрував власну торгову марку "Ukrblue".

Застосування реагенту передбачено стандартами EURO 6 і спрямоване на скорочення викидів шкідливих речовин. Правами на торгову марку AdBlue володіє VDA (Verband der Automobilindustrie e.V., Асоціація автомобільної промисловості Німеччини).

Group DF консолідує активи в газорозподільній, хімічній, титановій і портовій галузях, а також у сфері сільського господарства та медіа. Засновник і власник Group DF - український бізнесмен Дмитро Фірташ.

Ostchem - азотний холдинг Group DF. До нього входить "Рівнеазот", Черкаський "Азот", а також "Сєвєродонецький "Азот" і "Стирол" (не працюють і перебувають на окупованих територіях).

ПрАТ Черкаський "Азот" входить до Group DF з 2011 року. Проектна виробнича потужність ПрАТ "Азот" з вироблення аміаку становить 962,7 тис. тонн на рік, аміачної селітри - 970 тис. тонн на рік, карбаміду - 891,6 тис. тонн, КАС - 1 млн тонн на рік.




Просмотров: 272
Другие новости