Компании

все компании

"Шеньчжоу-16" вийшов на орбіту і взяв курс на станцію "Тяньгун"

30 травня 2023 року, 12:50
Китайський пілотований корабель "Шеньчжоу-16" з екіпажем із трьох тайконавтів успішно вийшов на орбіту і тепер прямує до національної орбітальної станції Китаю "Тяньгун", трансляцію запуску веде Китайська глобальна телевізійна мережа (CGTN).

Корабель було запущено до станції за допомогою ракети-носія "Чанчжен-2F" зі стартового майданчика космодрому Цзюцюань о 09:31 за Пекінським часом (04:31 мск). До складу екіпажу входять Цзін Хайпен, Гуй Хайчао і Чжу Янчжу, вони проведуть на станції п'ять місяців.

Тепер кораблю належить продовжити автономний політ до станції і потім в автоматичному режимі пристикуватися до її базового модуля "Тяньхе".

Після запуску китайського корабля "Шеньчжоу-16" із трьома тайконавтами побито рекорд за кількістю людей, які одночасно перебувають на навколоземній орбіті. Зараз там перебувають 17 осіб: троє росіян, шестеро китайців, п'ятеро американців, два астронавти з Саудівської Аравії і один з Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ).

Для Цзіна Хайпена, який виконує обов'язки командира корабля, цей політ у космос став четвертим у кар'єрі. Уперше він вирушив у космос у вересні 2008 року в складі корабля "Шеньчжоу-7", у рамках тієї місії було здійснено перший вихід у відкритий космос тайконавта - Чжая Чжигана. Згодом Цзін Хайпен брав участь у місії "Шеньчжоу-9" до орбітального модуля "Тяньгун-1" у 2012 році та "Шеньчжоу-11" до орбітального модуля "Тяньгун-2" у 2016 році.

Для двох інших членів екіпажу політ став першим у кар'єрі.

До теперішнього часу на станції побували чотири екіпажі по три людини в кожному. Перший екіпаж - "Шеньчжоу-12" - перебував на станції від червня 2021 року до вересня того самого року, екіпаж, який наразі є чинним, - "Шеньчжоу-15" - прибув на станцію в листопаді минулого року і покине її на початку червня.

До складу чинного екіпажу станції входять три людини: Фей Цзюньлун (командир корабля), Ден Цінмін і Чжан Лу. Після прибуття корабля "Шеньчжоу-16" на станції деякий час перебуватимуть шестеро осіб, потім, завершивши ротацію, екіпаж "Шеньчжоу-15" повернеться на Землю.

Будівництво орбітальної лабораторії "Тяньгун" почалося у квітні 2021 року з виведення на орбіту базового модуля станції "Тяньхе".

У 2022 році до нього по обидва боки пристикували два лабораторні модулі - "Меньтянь" і "Веньтянь", які використовують для проведення наукових досліджень та експериментів в умовах невагомості. Про початок повноцінної експлуатації та закінчення будівництва станції було оголошено наприкінці минулого року.

Загальна вага станції "Тяньгун", яка розташована на висоті 400 км, становить близько 90 тонн. Вона вп'ятеро менша за Міжнародну космічну станцію і здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (і до шести під час зміни екіпажів). Термін експлуатації китайської космічної станції становить близько 10 років.




Просмотров: 273
Другие новости