Компании

все компании

Air Products вкладе $1 млрд у переробку газу в Узбекистані

25 травня 2023 року, 20:33
Міністерство інвестицій, промисловості і торгівлі (МІПТ) Узбекистану, виробник технічних газів Air Products (США) і АТ "Узбекнафтогаз" підписали інвестугоду на суму $1 млрд про розвиток виробничого комплексу з переробки природного газу в Кашкадар'їнській області (південний захід Узбекистану), повідомляє відомство.

Промисловий комплекс з переробки природного газу в синтетичний є складовою частиною заводу з виробництва рідкого синтетичного палива Uzbekistan GTL державної енергокомпанії АТ "Узбекнафтогаз". Завод виробляє 1,5 млн тонн синтетичного рідкого палива на рік з високою доданою вартістю.

"Угода забезпечить виробництво якісного і недорогого палива і задовольнить зростаючі потреби населення. Ми сподіваємося на розвиток довгострокового і стабільного партнерства", - наводяться в повідомленні слова голови ради директорів, президента і головного виконавчого директора Air Products Сейфі Гасема.

Міністерство відзначає низку переваг використання досвіду американської компанії у виробництві продукції з високою доданою вартістю на основі глибокого перероблення природного газу на заводі GTL в Узбекистані, як-от підвищення ефективності, зниження собівартості продукції та скорочення шкідливих викидів в атмосферу.

"Відповідно до угоди про купівлю, яка повністю відповідає провідній бізнес-моделі Air Products на місцях, Air Products придбає та експлуатуватиме дві великі установки розділення повітря, дві великомасштабні установки автотермічного риформінгу та установку з виробництва водню в комплексі GTL в Узбекистані й постачатиме кисень, азот, водень і синтез-газ у межах довгострокового контракту з "Узбекнафтогазом" із фіксованою оплатою за принципом "бери або плати". "Узбекнафтогаз" постачатиме сировину, природний газ і комунальні послуги, а також продаватиме всю продукцію", - йдеться в повідомленні американської компанії.

За даними Міненерго Узбекистану, Uzbekistan GTL, будівництво якого було розпочато 2017 року і завершено 2021 року, зведено за технологіями ліцензіарів - компаній Sasol (ПАР), Haldor Topsoe (Данія) і Chevron (США).

Загальна вартість проєкту становить $3,42 млрд. У його фінансуванні взяли участь Державний банк розвитку Китаю (CDB), Експортно-імпортний банк Кореї (KEXIM), корейська Корпорація торгівлі та страхування (K-SURE), Газпромбанк, Росексімбанк, Російське агентство зі страхування експортних кредитів та інвестицій (ЕКСАР), Credit Suisse, MUFG, Mizuho, Woori Bank, SMBC. Генеральним підрядником проєкту є консорціум компаній Hyundai Engineering Co., Ltd., Hyundai Engineering and Construction Co., Ltd (Республіка Корея) і Enter Engineering Pte. Ltd. (Сінгапур).

Потужності підприємства дають змогу переробляти на рік 3,6 млрд кубометрів природного газу і виробляти 307 тис. тонн авіагасу, 724 тис. тонн дизельного пального, 437 тис. тонн нафти, 53 тис. тонн скрапленого газу. Завод може працювати в п'яти різних режимах і адаптивно нарощувати обсяг виробництва тієї продукції, на яку надійшло більше замовлень.




Просмотров: 360
Другие новости