Компании

все компании

Угорщина збільшила термін перебування транзитних сільгоспвантажів з України

16 травня 2023 року, 09:00
Угорщина скасувала вимогу до перебування не більше ніж сім діб зернових вантажів, що прямують транзитом з України, і збільшила термін до 15 днів, випливає зі зведення АТ "Укрзалізниця" (УЗ) про ситуацію на західних прикордонних переходах.

"Увага! Уряд Угорщини скасував вимогу щодо перебування не більше семи діб на території країни транзитного зерна з України. 12 травня в "Угорському віснику" було опубліковано розпорядження уряду 177/2023. (V. 12.) Згідно з п.1. §1 Товари, походженням з України, що визначені в додатку 1 розпорядження 130/2023 (далі - чутливі товари), у період надзвичайної ситуації, визначеної розпорядженням уряду 424/2022 (Х. 28), можуть бути ввезені до Угорщини з метою транзиту, якщо на 15-й день із дня ввезення вони залишать територію Угорщини", - ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що через угорські прикордонні переходи щодоби проходять 57,35 вагонів з українським зерном. Перетину кордону на пункті пропуску Батієво-Еперешки очікують 658 вагонів із зерном, 164 з олією, 38 із макухою.

Як пояснює УЗ, в Угорщину, згідно з рішенням уряду (рішення ЄС не введено в дію), дозволено тільки транзит. Перевізники RCH і ММV надали інструкції з оформлення транзитних вантажів.

Як повідомлялося, угорський перевізник MMV не приймав 213 вагонів з українською оливою, чекав наявності на своїй території вагонів 1435 мм і гарантій від перевантажувальних терміналів, що ті встигнуть вкластися в термін сім днів.

Основною проблемою з транзитом Угорщиною в УЗ називали жорсткий термін на транзитні перевезення залізницею цієї країни. У разі перевищення встановленого граничного терміну - сім діб - потрібно було сплатити штраф у розмірі 100%-ної вартості транзитного зерна. Ця норма відлякувала транзитерів, особливо за необхідності здійснювати перевантаження зерна (на єврошляху) - так званий "ламаний транзит".

Раніше також повідомлялося, що Європейська комісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, розпсу та насіння соняшнику українського походження в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину на період з 2 травня по 5 червня 2023 року. ЄК вказувала, що ці "виняткові та тимчасові превентивні заходи" необхідні з огляду на наповнюваність складів і складнощі через наявність "вузьких місць" у логістиці, з якими зіткнулися п'ять країн. Транзит зазначених товарів через територію зазначених п'яти країн далі до країн ЄС або інших держав за його межами зберігається.




Просмотров: 206
Другие новости