Компании

все компании

Ердоган оголосив ім'я першого турецького астронавта, який вирушить на Міжнародну космічну станцію

1 травня 2023 року, 17:09
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав ім'я турецького астронавта, який у листопаді цього року вирушить на Міжнародну космічну станцію (МКС) у межах третьої місії комерційних астронавтів компанії Axiom Space.

"На Міжнародну космічну станцію вирушить наш брат Альпер Гезеравджи, героїчний турецький пілот, який домігся значних успіхів під час служби в командуванні наших Військово-повітряних сил", - заявив Ердоган, виступаючи в суботу на фестивалі TEKNOFEST.

"Дублером обрано нашого брата Тува Джіхангіра Атасевера - інженера в галузі розробки ракет-носіїв у компанії Roketsan", - додав президент Туреччини.

У вересні 2022 року очільник Турецького космічного агентства Сердар Хусейн Йилдирим повідомив, що перший в історії турецької космонавтики астронавт вирушить на МКС 2023 року.

За його словами, майбутня місія є частиною "дорожньої карти" розвитку Туреччини в космічній сфері на наступні 10 років, до якої, крім іншого, входять місії на низькій навколоземній орбіті та Місяці, а також розробка супутникових систем міжнародного рівня.

За даними Axiom Space, відбір астронавта для місії здійснював Дослідницький інститут космічних технологій TUBITAK за підтримки Axiom Space і під керівництвом Турецького космічного агентства.

У березні NASA повідомляло, що в рамках третьої місії Axiom (Ax-3) екіпаж із чотирьох осіб проведе на МКС 14 днів, упродовж яких працюватиме разом із чинним екіпажем станції.

Астронавти пройдуть підготовку до місії за участю NASA, міжнародних партнерів і компанії SpaceX, яка надасть пілотований корабель Crew Dragon для польоту екіпажу до станції і повернення з неї на Землю.

Тренування екіпажу для майбутньої місії планується розпочати цієї весни.




Просмотров: 489
Другие новости