Компании

все компании

"Кернел" збільшив продажі олії на 1%

24 квітня 2023 року, 11:42
Агрохолдинг "Кернел", один із найбільших в Україні, у третьому кварталі 2023 фінансового року (січень-березень) переробив 744 тис. тонн насіння соняшнику, що на 32% більше порівняно з аналогічним періодом минулого ФР, керуючи шістьма заводами з переробки олійних культур.

"Обсяг продажів рослинної олії в III кв.-2023 ФР збільшився лише на 1% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 273 тис. тонн, у тому числі 20 тис. тонн бутильованої соняшникової олії", - повідомила компанія на Варшавській фондовій біржі.

Згідно з ним, два олійноекстракційні заводи, що належать групі, залишаються недоступними в зоні підвищеної небезпеки Харківської області з регулярними обстрілами з боку російських окупантів.

"Групі вдалося збільшити завантаження своїх заводів у січні-березні 2023 року порівняно з попереднім кварталом з огляду на стабілізацію поставок електроенергії в Україні та розширення зернового коридору", - вказав "Кернел".

Загалом за дев'ять місяців 2023 ФР обсяг переробки соняшнику знизився на 8% - до 1 млн 858,08 млн тонн, а продажу олії - на 10%, до 819,96 тис. тонн.

Згідно з інформацією "Кернел", у зв'язку з відкладеною збиральною кампанією 2022 року, яку було перенесено на зиму 2022/2023 року, обсяг завантаження елеваторів у третьому кварталі 2023 фінансового року досяг незвично високого рівня - 687 тис. тонн. Проте обсяги за дев'ять місяців сезону скоротилися на 34% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 2,7 млн тонн, що відображає нижчий урожай у 2022 році порівняно з сезоном 2021 року.

Зазначається, що обсяг перевалки експортних терміналів в Україні в III кв. -2023 ФР практично вдвічі скоротився порівняно з аналогічним періодом минулого року та склав 1,1 млн тонн зерна, соняшникової олії та шроту порівняно з 1,7 млн тонн перевалки в попередньому кварталі.

"Обсяги експорту Групи сильно залежать від функціонування "зернового коридору" в Чорному морі. Хоча угоду щодо зернового коридору було продовжено в березні 2023 року, залишається незрозумілим, як надовго. Ба більше, за останні кілька днів перевірки суден було повністю припинено, оскільки росіяни відмовилися виконувати свої обов'язки, щоб перервати дію ініціативи", - зазначив "Кернел".

Компанія додала, що, крім того, жорстка конкуренція між українськими терміналами за квоти на експорт сільгосппродукції через "зерновий коридор" та наявний механізм розподілу квот є несприятливими для таких лідерів ринку, як "Кернел", оскільки історично дрібніші оператори, які обробляють відносно менші обсяги, отримували непропорційно високі квоти, що не давало змогу максимізувати продукцію, що експортується.

"Нещодавні обмеження на імпорт і транзит, запроваджені сусідніми країнами ЄС, ще більше знижують обсяги експорту сільськогосподарської продукції з України", - зазначила компанія, уточнивши, що з моменту старту "зернової ініціативи" 87% її експортних обсягів постачалися на зовнішні ринки через порти Чорного моря, 6% - через дунайські порти і 7% - за внутрішніми маршрутами.

Труднощі з логістикою зерна в Причорномор'ї, що зберігаються, зумовили зниження обсягу експорту зерна з України в III кв.-2023 ФР на 61% рік до року - до 0,8 млн тонн, додав "Кернел".

"Для максимізації операційної ефективності Група віддає перевагу суднам для перевезення соняшникової олії та шроту, а не навалювальним суднам для зерна (з огляду на привабливішу маржу в бізнесі Групи з переробки олійних культур), хоча такий підхід знижує обсяги експорту зерна, оскільки ключовим вузьким місцем залишаються логістичні можливості", - наголошується в повідомленні.

Згідно з ним, за 9 міс.-2023 ФР обсяг перевалки експортних терміналів в Україні скоротився на 52% - до 3 млн 504,59 тис. тонн, а експорт зерна - на 61%, до 3 млн 77,7 тис. тонн.

"Кернел" також повідомив, що на момент звіту і з початку повномасштабного вторгнення агресора на територію України 1405 співробітників Групи було мобілізовано до Збройних сил України або увійшли до складу частин територіальної оборони. З них 558 осіб було демобілізовано і вони повернулися до роботи, 22 співробітники загинули, а понад 70 співробітників дістали поранення.

"Кернел" до війни посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) і її експорту (приблизно 12%), а також був найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, компанія займалася вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У 2022 фінансовому році (ФР, липень-2021 - червень-2022) холдинг отримав $41 млн чистого збитку проти $506 млн чистого прибутку в попередньому ФР, його виручка скоротилася на 5% - до $5,332 млрд, а показник EBITDA скоротився в 3,7 раза - до $220 млн.




Просмотров: 703
Другие новости