Компании

все компании

ЄК запропонувала план вирішення проблеми імпорту зерна з України

20 квітня 2023 року, 17:39
Європейська комісія запропонувала план з вирішення проблем аграріїв Румунії, Польщі, Болгарії, Угорщини та Словаччини, які постраждали від збільшення імпорту зерна з України, повідомляє Free Europe.

Як зазначається, документ, вивчений виданням, свідчить, що Єврокомісія попросить п'ять зазначених країн дозволити тільки транзит зерна без продажу продукції на своїй території.

Відповідне рішення, що обговорюється в Брюсселі, звузило коло продуктів, щодо яких укладатимуть угоду, до чотирьох культур: пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, при цьому встановлює період заборони їхнього імпорту до 30 червня 2023 року.

Джерело повідомило, що європейська влада запропонує, щоб вантажі були або опечатані, або відслідковувалися за допомогою GPS, щоб бачити, що продукція не була розпакована під час транзиту і не вплинула на місцеві ринки в державах, через які вона пройшла.

Захід може бути реалізовано через 24 години, щойно європейські інституції отримають згоду України.

Влада Брюсселя хоче, щоб з ухваленням цього надзвичайного заходу на європейському рівні держави Східної Європи відмовилися від заходів, які забороняли транзит зерна.

Європейські правила не дозволяють державам-членам самостійно ухвалювати такі рішення, оскільки вони належать до Спільної комерційної політики. Однак брюссельські установи можуть пом'якшити виняткові ситуації, такі, як нинішня, за допомогою надзвичайних рішень.

Виняткові повноваження ЄС встановлюються за взаємною згодою держав-членів і передаються під опіку влади в Брюсселі, щоб сприяти скоординованому розвитку дій на європейському рівні, без того, щоб одна з країн мала різні правила і таким чином створювала проблеми для інших держав. Деякі заходи, як-от ті, що регулюють морську флору та фауну, не враховують кордонів, тому їх необхідно узгоджувати централізовано, нагадує комісія.

Сферами, регульованими виключно ЄС, є митний союз, грошово-кредитна політика для країн, що використовують єдину валюту євро, торговельні та міжнародні угоди і правила конкуренції на єдиному ринку.




Просмотров: 281
Другие новости