Компании

все компании

Словаччина заборонила ввезення українського зерна і переробку його на борошно

14 квітня 2023 року, 14:00
Міністерство сільського господарства Словаччини в четвер розпорядилося заборонити переробку імпортованого з України зерна, а також продаж виробленого з нього борошна на внутрішньому ринку.

Відповідну методичну вказівку розміщено на офіційному сайті відомства.

Рішення про обмеження в Словаччині ухвалено після того, як у партії пшениці з України вагою 1 500 тонн, яку відправляли на молотьбу, "було підтверджено наявність пестициду, який не дозволений у ЄС і чинить негативний вплив на здоров'я людини".

"Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій разом із підпорядкованими організаціями забезпечить відбір зразків усього зерна та борошна з України, що вже зберігається в Словаччині", - зазначає міністерство.

Про результати аналізу партії українського зерна Словаччина поінформує країни-члени ЄС та українського посла Мирослава Кастрана.

Окремо це питання обговорять міністри сільського господарства країн "Вишеградської четвірки", а також Румунії та Болгарії на зустрічі в п'ятницю.

"Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини не рекомендує імпортувати будь-яке українське зерно і зернові продукти", - підсумовують ц заяві без уточнення, на який термін запроваджено обмеження.

Минулого тижня Польща оголосила, що тимчасово припинить імпорт українського зерна, щоб пом'якшити вплив на ціни, але транзит буде дозволено. Протягом тижня польські громадські організації активно обговорювали якість українського зерна і створили слідчу групу з розслідування щодо його продажу на внутрішньому ринку.

В Угорщині минулого тижня було виявлено партію кукурудзи з підвищеним вмістом пестицидів.

Румунські фермери вимагають заборонити транзит та імпорт зерна з України на період з 15 червня 2023 року до 15 березня 2024 року. Якщо влада не виконає цієї вимоги, погрожують 7 червня розпочати масштабну загальнонаціональну загальнодержавну акцію протесту.

Водночас польські фахівці у сфері фітосанітарії повідомляють, що всі партії зерна проходять перевірку на європейському кордоні. Ситуація з українським зерном, на їхню думку, має політичний характер.





Просмотров: 290
Другие новости