Компании

все компании

Operail закриває бізнес з оренди вагонів

22 березня 2023 року, 08:28
Естонський державний залізничний оператор Operail закриває бізнес зі здачі вагонів в оренду, яким займається дочірня компанія Operail Leasing, повідомляє агентство BNS.

Оренда вагонів була протягом останніх 6 років найприбутковішим бізнес-напрямком Operail, який давав 99% прибутку. У період з 2017 по 2022 рік здача вагонів в оренду принесла прибуток у розмірі 68 млн євро.

Розпродаж вагонного парку Operail Leasing проходив у три етапи. На першому етапі, в грудні минулого року, було продано 522 вагони, що перебували в Україні. Загальна сума угод становила 6,51 млн євро. На другому етапі, в грудні минулого року і січні поточного року, Operail Leasing уклала договори про продаж ще 807 вагонів. Загальна сума угод дорівнювала 22,1 млн євро.

На третьому етапі, в лютому-березні, Operail Leasing продала останні 1,036 тис. вагонів. За підсумками аукціону покупцями стали шість підприємств з Естонії та одне з Казахстану. Загальна сума угод досягла 22,7 млн євро.

"Продаж усіх призначених для оренди вагонів означає для нас, що діяльність Operail Leasing можна вважати закінченою", - повідомила член правління Operail і генеральний директор Operail Leasing Мерле Курвітс. Її слова цитує BNS.

Operail почав здавати вагони в оренду 2001 року, коли оператор ще був частиною AS Eesti Raudtee ("Естонська залізниця", зараз у складі цієї компанії тільки залізнична інфраструктура і підрозділи з управління рухом). У 2009 році оренда вагонів спільно з вантажоперевезеннями перейшла до складу EVR Cargo (пізніше Operail). У 2017 році бізнес Operail було розширено і вагонний парк збільшився. У 2021 році оренда вагонів перейшла в дочірнє підприємство Operail Leasing.

Бізнес-модель передбачала здачу вагонів в оренду європейським компаніям, які використовують вагони для вантажоперевезень залізницею з шириною колії 1520 мм.

Естонська держава ухвалила рішення про вихід із цього бізнесу, оскільки, на думку влади, оренда вагонів не є для держави стратегічним напрямком діяльності і буде успішною і без її участі. Цю ідею було вписано в коаліційний договір провідних політичних партій 2016 року, на практиці процес виходу з лізингового бізнесу було розпочато навесні 2021 року. Згодом змінився механізм реалізації цього рішення: замість часткової приватизації Operail Leasing, було ухвалено рішення про продаж майна компанії.




Просмотров: 350
Другие новости