Компании

все компании

Узбекистан планує провісти повну цифровізацію всіх бізнес – процесів і основних державних послуг

28 лютого 2023 року, 17:32
В останні роки в Узбекистані приділяється велика увага розвитку інформаційних технологій. Зокрема, в ході урядової наради, присвяченої питанням реалізації нових завдань з цифровізації та інтеграції всіх бізнес-процесів та найнеобхідніших послуг для населення було зазначено, що до цифрового формату переведено 370 із 715 державних послуг, скасовано витребування від населення понад 70 видів довідок та документів.

За підсумками 2022 року електронними послугами скористалися 12 мільйонів осіб, тоді як резидентами IT-парку надано послуг на 5 трильйонів сум та експортовано послуг на 140 мільйонів доларів.

Учасники наради, яка проводилася під головуванням Президента Республіки Узбекистан Ш. М. Мірзійоєва, зазначили, що цього року цей показник має становити 300 мільйонів доларів, а найближчим часом експорт послуг у сфері інформаційних технологій у країні має досягти 1 мільярда доларів.

Виступаючи на нараді, Президент наголосив на необхідності навчання молоді інформаційним технологіям, створення умов для роботи в цій сфері та створення ринку продуктів, що розробляються молодими людьми.

Реалізація зазначеної мети вимагатиме не менше 100 тисяч кваліфікованих програмістів, IT-архітекторів, операторів та інженерів.

У зв'язку з цим учням 215 навчальних IT-центрів, які були створені в країні за останні два роки, будуть надані фінансові пільги, а з 1 квітня стартує республіканський конкурс із призовим фондом 1 мільйон доларів за напрямами «Електронний уряд», «Програми для бізнесу» , освіти.

Також Урядом розроблені особливі пільги для іноземних фахівців, з якими можна ознайомитись нижче:

Відповідно до законодавства Республіки Узбекистан IT-Visa видається на строк до 3 років. Надає перевагу отримувати освіту та медичні послуги на умовах, передбачених для громадян РУз, та можливість набувати нерухомість будь-якої вартості.

IT-Visa видається територіальними підрозділами органів внутрішніх справ Узбекистану за місцем тимчасового проживання заявника на підставі рекомендації дирекції IT-Park. При цьому членам сім'ї (чоловік (а), батьки, діти) видається гостьова віза.

IT Card – вид рекомендації, що видається Дирекцією іноземним громадянам, на основі якої видається IT Visa для громадян з візовим режимом, або лише IT Card для громадян з безвізовим режимом, для користування пільгами та преференціями.

Рекомендації на отримання IT-Visa та IT Card можуть отримати такі особи (https://itvisa.uz/ru):
1) Інвестор - фізична особа, або представник іноземної інвестиційної компанії, який здійснює фінансування в юридичну особу, що веде діяльність у сфері інформаційних технологій, за допомогою угоди, у розмірі не менше еквівалента 10 тис доларів США;

2) IT-спеціаліст - спеціаліст, який має кваліфікацію/спеціалізацію у сфері інформаційних технологій, працевлаштований в юридичній особі резидента Республіки Узбекистан за ІТ-спеціальністю та підтверджує свій дохід від ІТ-діяльності не менше еквівалента 30 000 доларів США за останні 12 місяців на момент подання заявки;

3) Засновник резидента IT Park - фізична особа, яка є засновником юридичної особи резидента Технопарку, зареєстрованої в установленому порядку та включеної до Єдиного реєстру резидентів.

Податкові пільги та преференції для резидентів IT Park:
- Повне звільнення з усіх видів податків – 0%;
- Звільнення від митних платежів – 0%;
- Ставка прибуткового податку – 7,5%;
- Податок на дивіденди – 5%.

Можливості для резидентів IT Park:
- Віртуальний офіс;
- Виплати дивідендів в іноземній валюті;
- Виплати заробітної плати в іноземній валюті;
- Дозвіл на роботу для іноземців не потрібний.

У рамках програми релокації IT Park допомагає з наступних питань:

1) IT-Компаніям:
- Реєстрацією юридичної особи;
- Відкриттям банківського рахунку;
- Постановкою на облік у податкових органах;
- Пошуком спеціалістів;
- Пошуком та орендою офісу.

2) IT-спеціалістам:
- Працевлаштуванням у компанії;
- Оформлення медичного страхування;
- Пошуком житла;
- Відкриттям банківського рахунку;
- Оформлення документів;
- Пошук роботодавця.


По материалам: https://miit.uz/





Просмотров: 316
Другие новости