Компании

все компании

Агентство з інвестиційних гарантій надасть ЄБРР до $200 млн гарантій на ризики торгового фінансування в Україні та інших країнах

22 лютого 2023 року, 10:51
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Багатостороннє агентство з інвестиційних гарантій (MIGA) підписали першу в їхній історії угоду про спільне фінансування, згідно з якою MIGA надає ЄБРР гарантії щодо ризиків торговельного фінансування на суму до $200 млн у рамках його Програми сприяння торгівлі (TFP).

"Першою країною, яка виграє від цієї угоди, стане Україна... Гарантія покриє торговельне фінансування ЄБРР в окремих державних банках, насамперед, в Україні", - наголошується в прес-релізі банку у вівторок.

Згідно з ним, гарантію MIGA було підписано виконавчим віце-президентом агентства Хіросі Матано під час візиту до президента ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

ЄБРР нагадав, що 2022 року спрямував Україні EUR1,7 млрд і пообіцяв за підсумками 2023 року довести цю суму щонайменше до EUR3 млрд, а також налагодив міжнародне партнерство для допомоги Україні та її фінансування з акціонерами та донорами.

"Партнерство MIGA та ЄБРР сприятиме необхідному торговельному фінансуванню в Україні та інших країнах, які отримують підтримку від MIGA та ЄБРР, у період зростаючого економічного тиску та підвищених геополітичних ризиків, що впливають на торгівлю, ланцюжки постачань та найважливіший імпорт", - наводяться в релізі слова Матано.

"Ця гарантія матиме важливе значення, допомагаючи нам розширити наш бізнес з торговельного фінансування в Україні, що є одним із наших стратегічних пріоритетів у роботі в країні", - сказала, зі свого боку, Рено-Бассо.

ЄБРР зазначив, що з моменту початку війни в Україні в лютому 2022 року торговельні потоки і ланцюжки поставок в Україні були серйозно порушені. Зокрема, це торкнулося агросектору, на частку якого припадає 11% ВВП країни, майже 20% робочої сили і майже 40% всього експорту.

Крім фізичного порушення транспортних шляхів, значні проблеми виникли з фінансовим посередництвом, оскільки іноземні комерційні банки перестали брати на себе будь-який прямий ризик за угодами торговельного фінансування в Україні. Щоб вирішити цю проблему, Програма TFP ЄБРР значно збільшила резерв для українських банків на покриття частини збільшеного попиту.

З лютого 2022 року TFP підтримала понад EUR400 млн у торговельних угодах з найважливішими товарами для української економіки. TFP також підтримує весь ланцюжок поставок для розв'язання проблем продовольчої безпеки: полегшує імпорт насіння, добрив, пального, тракторів і комбайнів до України, а також експорт зерна, олійного насіння і рослинних олій до інших країн операцій ЄБРР, включно з Єгиптом, Марокко, Туреччиною і Тунісом.

ЄБРР розробив свою Програму спрощення процедур торгівлі для просування і спрощення міжнародної торгівлі з Центральною та Східною Європою, країнами СНД і Південного та Східного Середземномор'я (SEMED), а також всередині них. У рамках TFP міжнародним комерційним банкам надаються гарантії для покриття політичного та комерційного платіжного ризику за операціями, що здійснюються банками-емітентами в країнах операцій ЄБРР.

У програмі беруть участь понад 100 банків-емітентів у 26 країнах, працюючи з більш ніж 800 підтверджувальними банками та їхніми дочірніми компаніями по всьому світу.

З моменту запуску програми в 1999 році TFP підтримала понад 30 тис. угод торговельного фінансування на загальну суму понад EUR30 млрд, зокрема 3 тис. зовнішньоторговельних угод України на загальну суму понад EUR4 млрд.




Просмотров: 666
Другие новости