Компании

все компании

Ідея "гібридного трибуналу" неприйнятна для РФ - Єрмак

18 лютого 2023 року, 19:08
Альтернативна ідея "гібридного трибуналу" для розслідування злочину агресії РФ, з якою виступили деякі держави ЄС, є неприйнятною, тому що в такому підході немає гарантій досягнення справедливості та зняття імунітету з президента Володимира Путіна та інших керівників Росії, заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

"З'явився новий ризик - те, що деякі країни висловлюються на користь гібридного варіанту, який неприйнятний для нас. Чому? Тому що він не дає гарантій того, що з Путіна, Лаврова, Мішустіна та інших буде знято імунітет. Це головна проблема гібридного проєкту", - заявив він на відкритті виставки "Ukraine is You" про воєнні злочини Росії на Мюнхенській безпековій конференції в п'ятницю.

Єрмак наголосив, що найшвидшим шляхом покарання керівництва Росії за збройну агресію проти України та десятки тисяч воєнних злочинів є створення спеціального трибуналу зі злочину агресії.
Глава Офісу президента підкреслив, що якщо ще в липні минулого року в цю ідею мало хто вірив, то тепер її озвучує президент Єврокомісії.

Водночас Єрмак зауважив, що і варіант створення трибуналу шляхом ухвалення відповідної резолюції Генеральною асамблеєю ООН також є прийнятним.
"Іншим варіантом створення трибуналу є створення спеціального трибуналу на основі угоди між Україною та ООН шляхом ухвалення відповідної резолюції ГА ООН щодо створення трибуналу на основі багатосторонньої відкритої міжнародної угоди між державами цивілізованого світу", - пояснив глава Офісу президента.

Він також наголосив на важливості розслідування численних воєнних злочинів російської армії Міжнародним кримінальним судом (МКС). Однак ще раз нагадав, що сьогодні в цього суду відсутні повноваження для розслідування злочину агресії, чому й необхідно оперативно створити відповідний трибунал.




Просмотров: 312
Другие новости