Компании

все компании

США просить Ізраїль направити Україні системи ППО MIM-23 Hawk

25 січня 2023 року, 21:31
США звернулися до Ізраїлю з проханням передати Україні системи ППО MIM-23 Hawk, зняті з озброєння і відправлені на склади, повідомляє в середу Axios з посиланням на представників американської та ізраїльської влади.

"Високопоставлені офіційні особи Ізраїлю і США заявили, що два тижні тому Пентагон зв'язався з ізраїльським Міноборони і запросив системи Hawk, які перебувають на зберіганні, для передачі їх Україні", - зазначає новинний сайт.

В ізраїльському Міноборони відповіли на запит США відмовою, нагадавши, що Ізраїль, як і раніше, не постачає озброєнь Україні, і що системи MIM-23 Hawk не в робочому стані через тривале зберігання без належного обслуговування.

Однак представники ізраїльської влади уточнили для Axios, що, якщо пускові установки MIM-23 Hawk можуть бути непридатні до роботи, то сотні ракет до них ще можна привести до ладу і використовувати.

Зі свого боку джерело в американській адміністрації зазначило, що США запитували ці системи ще в кількох країн.

Ізраїль придбав у США MIM-23 Hawk у 1960-х роках для захисту від ВПС Єгипту і Сирії. Згодом Ізраїль зробив ставку на більш сучасні системи озброєння на кшталт зенітних ракетних комплексів Patriot, систем ПРО Iron Dome і Arrow. Близько десятиліття тому Ізраїль зняв MIM-23 Hawk з бойового чергування. Однак, як заявив представник ізраїльської влади Axios, на складах залишаються 10 батарей цієї ППО і сотні ракет до них.

Раніше в січні шеф Пентагону Ллойд Остін заявляв, що системи MIM-23 Hawk, хоча й застаріли, ще можуть зіграти роль, і що США працюють із партнерами та союзниками для їхньої передачі Україні.

По материалам: Axios





Просмотров: 271
Другие новости