Компании

все компании

SpaceX вивела на орбіту нову групу супутників Starlink

20 січня 2023 року, 14:19
Ракета-носій Falcon 9 у четвер успішно вивела на орбіту чергову партію з 51 міні-супутника для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

"Виведення 51 супутника Starlink підтверджено", - ідеться в повідомленні.

Запуск було здійснено зі стартового майданчика SLC-4E на базі Космічних сил США Ванденберг у Каліфорнії о 07:43 за часом Тихоокеанського узбережжя США (о 17:43 за київським часом).

За 29 хвилин після старту ракети супутники Starlink відокремилися від її другого ступеня і вийшли на штатну орбіту.

Запуск став 69-м за рахунком виведенням на орбіту групи інтернет-супутників із травня 2019 року в рамках проєкту Starlink.

З урахуванням нинішньої місії SpaceX вже запустила понад 3,7 тис. таких супутників. Частина з них вийшла з ладу або зійшла з орбіти. Понад 3,4 тис. апаратів залишаються на орбіті в робочому стані.

При цьому перший багаторазовий ступінь ракети-носія Falcon 9 приблизно за дев'ять хвилин після старту здійснив керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон Of Course I Still Love You, що знаходився в Тихому океані за кілька сотень кілометрів від бази.

Наразі компанія SpaceX є найбільшим супутниковим оператором у світі. Інтернет від Starlink доступний користувачам у 41 країні, зокрема в Північній Америці, Європі, на Далекому Сході та в Австралії. За даними Пентагону, послугами цих супутників також активно користуються американські військові.

У перспективі SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів (а в подальшому - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дасть змогу забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом до інтернету в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється в $10 млрд.




Просмотров: 333
Другие новости