Компании

все компании

Європейський фондовий ринок обганяє американських конкурентів

12 січня 2023 року, 13:45
Європейський фондовий ринок, який тривалий час поступався за інвестиційною привабливістю американському, демонструє найкращу динаміку останніми місяцями завдяки падінню цін на енергоносії та оптимізму щодо економіки Китаю, пише The Wall Street Journal.

Німецький індекс DAX і французький CAC 40 за останні три місяці підскочили більш ніж на 18%, тоді як американський S&P 500 додав лише 8,5%. Британський індикатор FTSE 100 зріс на 12% і перебуває всього в 2% від історичного максимуму.

Схожа ситуація складається на ринку індексних ф'ючерсів. Так, минулого тижня інвестори наростили довгі позиції в європейських індексах сильніше, ніж в індексах США, зазначив Кріс Монтегю з Citi Research.

"Європейські акції продемонстрували хороший запас міцності, можливо, навіть більший, ніж очікувалося", - сказала старший інвестиційний Hargreaves Lansdown Сюзанна Стрітер.

Частково це пояснюється меншою представленістю високотехнологічних компаній у європейських індексах, зазначає WSJ. Великі ІТ-компанії, як правило, більш чутливі до підвищення відсоткових ставок і падають сильніше, оскільки інвестори переключаються на "акції вартості", включно з паперами банків, які традиційно займають більшу частку в індексах Європи.

Крім того, падіння курсу євро і фунта стерлінгів торік зробило акції компаній Великої Британії та єврозони більш привабливими для інвесторів, а також позитивно позначилося на зарубіжних доходах компаній-експортерів.

Однак найбільш явним позитивним фактором стали сприятливі економічні умови. Тепла зимова погода послабила побоювання, що енергетична криза вдарить по європейській економіці, а зниження цін на енергоносії дало змогу уповільнити інфляцію. Як стало відомо минулого тижня, споживчі ціни в єврозоні в грудні збільшилися на 9,2% у річному вираженні після стрибка на 10,1% у листопаді.

Несподіване пом'якшення антиковідних обмежень у Китаї також позитивно позначилося на деяких компаніях, включно з виробниками сировини і товарів класу "люкс". Наприклад, акції LVMH Moet Hennessy Moet Hennessy Louis Vuitton і Hermes International SCA подорожчали на 11% з початку 2023 року на очікуваннях, що китайські громадяни знову почнуть подорожувати світом і купувати дорогі речі.

"Ситуація в Китаї сильніше впливає на акції Європи порівняно з американським ринком", - написав голова макроекономічного відділу в Lombard Odier Investment Managers Флоріан Іелпо.

Утім, він застеріг інвесторів від зайвого оптимізму.

"У короткостроковій перспективі ми бачимо безліч позитивних факторів для європейських акцій, - зазначив економіст. - На більш довгостроковому горизонті ці фактори, найімовірніше, зійдуть нанівець".

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 202
Другие новости