Компании

все компании

Україна в грудні експортувала понад 7 млн тонн продукції АПК

2 січня 2023 року, 16:50
Україна в грудні 2022 року експортувала 7,0 млн тонн продукції АПК, що на 2% нижче за показники попереднього місяця, повідомляється на Facebook-сторінці асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) у понеділок.

"3% цього експорту було здійснено за допомогою "зернового коридору", решта - альтернативними експортними шляхами. Однак обов'язково потрібно врахувати, що не вся продукція встигла фізично перетнути кордон. Багато продукції наразі перебуває в чергах на вивезення як залізницею, так і автомобільним транспортом, що негативно вплине на показники експорту альтернативними шляхами наступного місяця", - уточнюється в повідомленні асоціації.

УКАБ зазначив, що в грудні-2022 експортовано 4,9 млн тонн зернових культур, що перевищує показники листопада на 4%. У розрізі культур на зовнішні ринки поставлено 3,09 млн тонн кукурудзи (63% від загального числа), 1,67 млн тонн пшениці (34%) і 147 тис. тонн ячменю (3%).

Україна за вказаний період також експортувала 868 тис. тонн олійних культур - на третину менше порівняно з листопадом. За кордон поставлено 295 тис. тонн насіння соняшнику (34%), 251 тис. тонн соєвих бобів (29%) і 217 тис. тонн ріпаку (25%).

УКАБ також уточнив, що експорт рослинних олій у грудні скоротився на 9% до попереднього місяця - до 468 тис. тонн, з яких 94% поставок припало на соняшникову олію (440 тис. тонн) і 6% на соєву олію (29 тис. тонн). Своєю чергою, експорт соняшникової та соєвої макухи і шроту зріс на 58% - до 506 тис. тонн, зокрема 90% припало на відходи переробки соняшнику (455 тис. тонн), а 10% - сої (51 тис. тонн).

"Найбільші зміни в структурі експорту в грудні 2022 року пов'язані зі зменшенням експортних відвантажень олійних культур, які продемонстрували падіння на третину від попередніх обсягів. Це пов'язано, насамперед, зі зменшенням обсягів експорту ріпаку. Вирощений 2022 року і призначений на експорт ріпак уже практично повністю вивезено, до врожаю наступного року значних відвантажень цієї культури не буде", - наголосила УКАБ у повідомленні.

Однак при цьому скорочення експорту ріпаку дасть змогу збільшити відвантаження інших сільгоспкультур, зокрема, макухи з олійних культур.

"У будь-якому разі в Україні залишається значна кількість продукції, призначеної для експорту, і на світовому ринку існує стабільний попит на українську продукцію АПК. За поточних обсягів експорту поступово вдається вивозити запаси вирощеної продукції та частково згенерувати валютну виручку. В Україні ціни залишаються все ще низькими, і логістичні витрати "з'їдають" весь прибуток аграріїв, що, зі свого боку, ставить під загрозу посівну 2023 року", - констатувала організація в повідомленні.

Як раніше повідомляла УКАБ, у листопаді 2022 року Україна експортувала 7,2 млн тонн продукції АПК, у жовтні та вересні - по 6,9 млн тонн, у серпні - 4,6 млн тонн, у липні - 3,0 млн тонн, у червні - 2,7 млн тонн. За даними Мінагрополітики України, у травні агроекспорт становив 1,74 млн тонн, у квітні - 0,96 млн тонн, у березні - 0,33 млн тонн.

До початку повномасштабного військового вторгнення РФ Україна щомісяця експортувала в середньому 5-6 млн тонн сільгосппродукції, переважно через свою морську інфраструктуру в Чорному морі.




Просмотров: 410
Другие новости