Компании

все компании

Законопроєкт про реформу містобудування розроблено з порушеннями - експерт

27 грудня 2022 року, 11:42
Законопроєкт про реформу містобудування розроблено з порушеннями - експерт Головним корупційним ризиком законопроєкту №5655 про реформу містобудівної сфери є його розробка з порушенням принципу прозорості та врахування громадської думки.

Таку позицію виклало Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у листі до Національної спілки архітекторів України (НСАУ), повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови Архітектурної палати НСАУ Ганна Кирій.

"Національне агентство завжди наголошувало - і у своїй публічній позиції на засіданні Комітету 28 листопада 2022 року, і у своїй неформальній комунікації з дипломатами країн "Великої сімки", - що головним корупційним ризиком проєкту закону вважає його розроблення у недостатньо відкритий та інклюзивний спосіб, із порушенням принципу прозорості та врахування громадської думки, встановленого законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", - ідеться в листі НАЗК.

Водночас, профільний комітет Верховної Ради не повною мірою врахував зауваження Нацагентства за підсумками доопрацювання законопроєкту на засіданні 9 грудня, зазначає відомство.

Згідно з даними НАЗК, доопрацьований законопроєкт, як і раніше, містить норму, що встановлює принцип мовчазної згоди щодо поновлення права на виконання підготовчих і будівельних робіт замовником/генпідрядником у разі невиконання своїх обов'язків уповноваженою особою органу містобудівного контролю із внесення до Реєстру буддіяльності відомостей про подачу позову щодо припинення такого права протягом 30 днів із дня видачі відповідного припису.

Зі свого боку Нацагентство рекомендувало виключити цю норму в доопрацьованій редакції закону.

НАЗК наголошує, що його представники не брали участі в засіданні профільного комітету 9 грудня і засіданні парламенту 13 грудня, коли було ухвалено закон, і тому не можуть повною мірою оцінити ступінь урахування своїх рекомендацій і зауважень у фінальній редакції закону.

Нацагентство також ніколи не агітувало ні за, ні проти ухвалення законопроєкту, але проводило антикорупційну експертизу та додатковий аналіз законопроєкту з наданням зауважень у межах своєї компетенції, наголошується в листі.

Як повідомлялося, 13 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудування. За нього проголосували 228 депутатів. Петиція з вимогою ветувати законопроєкт набрала понад 25 тис. підписів і чекає на розгляд президентом.

Раніше, 1 грудня 2022 року, законопроєкт було знято з розгляду парламентом. На його доопрацюванні наполягали Асоціація міст України, мери міст, НАЗК, Міністерство культури та інформполітики, Національна спілка архітекторів України.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 916
Другие новости