Компании

все компании

Фондовий індекс Kospi демонструє найсильніше зниження

27 грудня 2022 року, 20:39
Південнокорейський фондовий індекс Kospi демонструє найсильніше з часів фінансової кризи 2008 року зниження в поточному році.

З початку року значення індикатора впало на 22%. Для порівняння: у пандемійний 2020 рік Kospi втратив близько 18%, у кризовому 2008 році - 40%.

Серед найбільших південнокорейських компаній, акції яких найсильніше подешевшали в році, що минає, - виробник електроніки та чипів пам'яті Samsung Electronics Co. (-26%) і IT-гігант Kakao Corp. (-52%).

До числа аутсайдерів увійшли також компанії, що займаються розробкою метавсесвіту, відеоігор і просуванням криптоактивів. Вони ж стали лідерами зростання 2021 року, проте 2022 року втратили привабливість для інвесторів через побоювання щодо глобальної рецесії.

Так, акції криптокомпанії Wemade Co. впали на 82% після зростання більш ніж у 9 разів попереднього року. Папери її "дочки" - розробника відеоігор Wemade Max Co., втратили в ціні 25%.

"Цей рік був роком страждань для акцій зростання", - зазначив голова південнокорейського інвестфонду Billionfold Asset Management Ан Хьонджін.

Іншою групою компаній, які зазнали краху на фондовому ринку, стали представники медіаіндустрії. Папери Bucket Studio Co. впали на 70%, Showbox Corp. - на 40% після значного стрибка 2021 року на тлі успіху серіалу "Гра в кальмара".

Тим часом не для всього корейського бізнесу справи виявилися поганими. Увагу ринку 2022 року привернув сектор відновлюваної енергетики як важлива альтернатива традиційним енергоресурсам на тлі різкого стрибка цін на енергоносії.

Безперечним лідером підйому в Південній Кореї в році, що минає, стане Hydro Lithium Inc. (колишня Korea SE Corp.), акції якої підскочили в ціні в 16,2 раза. Успіху компанії багато в чому сприяв амбітний план керівництва з розширення бізнесу в таких секторах, як видобуток сировини для виробництва акумуляторів, а також відновлювальна енергетика.

"Компанія приписала собі особливо популярне слово "літій"... Це як торгівля криптовалютою без змісту. Я не рекомендую це, але людям, яким подобається волатильність, можуть звернути на це увагу", - зазначив аналітик Korea Investment Research Institute Ан Хьонсан.

Популярністю інвесторів також користувалася LG Energy Solution Ltd. - виробник акумуляторів для електрокарів і постачальник Tesla. Компанія була виділена з LG Chem Ltd., провела лістинг на Корейській біржі на самому початку року. З дебютних торгів її акції збільшилися в ціні в 1,5 раза.

Крім того, глобальні геополітичні ризики призвели до необхідності нарощувати оборонні витрати, внаслідок чого в плюсі за підсумками року опиняються і корейські представники ВПК: акції Korea Aerospace Industries Ltd., Hanwha Aerospace Co. і Hyundai Rotem Co. додали понад 30%.

Тим часом експерти найбільших банків світу Goldman Sachs, Morgan Stanley і Nomura дають надихаючий прогноз для південнокорейського фондового ринку на 2023 рік, посилаючись на дешевизну і привабливість акцій, потенційне відновлення сектору виробництва мікросхем і чипів, а також можливі бокові позитивні ефекти від зняття антиковідних обмежень у Китаї.




Просмотров: 370
Другие новости