Компании

все компании

Вчені виявили зв'язок між вживанням продуктів з високим ступенем обробки і передчасною смертю

26 грудня 2022 року, 11:10
У будь-якому продуктовому магазині, чи то мережевий гіпермаркет, чи то маленька крамничка біля будинку, ми можемо бачити на вітрині так звані "оброблені продукти", тобто ті, що приготовані, законсервовані, заморожені, запаковані або змінені шляхом додавання додаткових речовин.

Доступність, зручність і грамотний маркетинг ультра-обробленої харчової продукції робить її дуже привабливою для покупця, який не замислюється, що за вживання такої їжі ми розплачуємося власним здоров'ям.

Нещодавнє дослідження бразильських учених з Університету Сан-Паулу показало "тривожний" зв'язок між зростаючим вживанням продуктів із високим ступенем обробки, таких як білий хліб, солодкі газовані напої, і передчасною смертю.
Вчені вивчили дані про смертність у Бразилії за 2019 рік і дійшли висновку, що вживання ультра-оброблених продуктів стало причиною настання передчасної смерті в 10% випадках.

"Попередні дослідження оцінювали шкоду для здоров'я та економічне навантаження, яке несуть такі критично важливі для харчової індустрії інгредієнти, як цукор, сіль і трансжири, а також окремі продукти, наприклад, солодкі газовані напої", - йдеться в заяві автора дослідження Едуардо Нільсона.

"Наскільки нам відомо, на сьогодні жодне дослідження не оцінювало потенційний вплив ультра-оброблених продуктів на настання передчасної смерті. Знання ризиків, пов'язаних із вживанням такої їжі, і моделювання змін у раціоні харчування людини можуть сприяти ефективнішій політиці в галузі продовольства, а також запобігти виникненню і розвитку хронічних захворювань", - додав Нільсон.

Ультра-оброблені продукти, такі як упаковані та готові до вживання закуски, заморожена піца, солодкі напої та пластівці для сніданку, становлять значну частину раціону сучасної людини. Однак дедалі більше досліджень пов'язує таку харчову поведінку з високими ризиками виникнення ожиріння, недоумства та ракових станів. Учені також зазначають, що в таких продуктах міститься дуже мало білка і клітковини та багато цукру, жиру і солі.

Вчені вважають, що в країнах з високим рівнем доходів, таких як США, Великобританія і Канада, де на ультра-оброблені продукти припадає близько половини загального споживання калорій, вплив такого харчування на здоров'я людини буде вищим.
Дослідники кажуть, що скорочення вживання в їжу перероблених продуктів на 10 50% потенційно може запобігти від 5 900 до 29 300 передчасних смертей на рік у Бразилії.

Інформаційно-аналітичний проєкт "Клуб експертів" проаналізував вплив харчових добавок на людину, детальніше див. відео за посиланням




Просмотров: 415
Другие новости