Компании

все компании

МВФ оцінює необхідний Україні імпорт газу в 2023 р. у 5 млрд куб. м

25 грудня 2022 року, 16:26
Основний сценарій персоналу МВФ у рамках Моніторингової програми із залученням ради директорів (PMB) припускає, що в 2023 році Україні будуть потрібні закупівлі газу в обсязі 5 млрд куб. м, рівномірно розподілені протягом 12 місяців.

Згідно з представленим у документах графіком, без імпорту Україна вийде з цього опалювального сезону із запасами 6 млрд куб. м і до наступного опалювального сезону зможе підвищити їх лише до 8,5 млрд куб. м, що призведе до їхнього падіння до 6 млрд куб. м уже на початку 2024 року.

Водночас з урахуванням імпорту запаси газу на кінець цього опалювального сезону будуть лише трохи нижчими за 9 млрд куб. м, а до наступного зростуть майже до 14 млрд куб. м, що всього приблизно на 0,5 млрд куб. м менше, ніж на початок цього сезону.

"Щоб допомогти "Нафтогазу" задовольнити пов'язане з цим зростання потреб у фінансуванні, уряд уже надає бюджетну підтримку компанії за допомогою неявної субсидії у вигляді упущених доходів від рентних платежів за газ, яку оцінюють приблизно у 145 млрд грн ($3,5 млрд) на 2023 рік", - зазначено в матеріалах на сайті Фонду до PMB.

Водночас експерти МВФ припускають, що, найімовірніше, буде потрібно більше підтримки, зокрема як компенсація за зобов'язання з надання комунальних послуг через фіксацію роздрібної ціни газу на рівні 7,4 грн за кубометр - значно нижчої за ціну імпортного паритету.

Вони додали, що теплокомуненерго (ТКЕ) і Оператору газотранспортної системи (ОГТСУ), ліквідність яких страждає через зниження плати за транзит і використання низької потужності, також може знадобитися підтримка.

"Загалом, за оцінками персоналу, у 2023 році може знадобитися до 150 млрд грн ($3,6 млрд) у вигляді додаткової фінансової підтримки "Нафтогазу", ОГТСУ і ТКЕ", - зазначають експерти МВФ.




Просмотров: 390
Другие новости