Компании

все компании

Дефіцит палива в Україні не має системного характеру і пов'язаний з діями деяких компаній - експерт

18 грудня 2022 року, 10:38
Дефіцит палива в Україні не має системного характеру і пов'язаний з діями деяких компаній - експерт
Дефіцит пального на ринку зумовлений багато в чому тимчасовими провалами з боку окремих великих гравців, зокрема, "Укрнафта" і БДСМ, і не має системного характеру, вважає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Ажіотажу немає, половина станцій, що працюють, стоять порожні, чекаючи на покупців. Отже, немає і системної проблеми. Йдеться про локальні обставини і факапи", - написав він на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

Як звернув увагу експерт, дефіцит бензину спостерігається, зокрема, в мережах АЗК ПАТ "Укрнафта" і "БРСМ-Нафта".

"У кількох мережах зник бензин і не тільки. Зокрема, це мережі "Укрнафта" та БРСМ. Це насправді чимало, адже сумарно оперують майже 750 АЗС - понад 15% від загальної кількості. Тому не дивно, що на кілька годин зникає бензин і в деяких популярних мережах", - вважає Куюн.

Водночас, як він зазначив, аналіз даних показує, що в грудні в Україну надходять рекордні обсяги імпорту і бензину, і дизельного палива (ДП), які відчутно вищі за "гарячі" літні місяці.

"Якщо без подробиць, то тижневі поставки бензину в грудні на 30%, а дизеля на 25% вищі, ніж у попередні чотири місяці", - підкреслив експерт.

На його думку, дефіцит пального в мережах АЗС "Укрнафти", зокрема, викликаний відходом постачальників пального в особі групи "Приват", які також забезпечували логістику мереж компанії.

"Після раптової "націоналізації" "Укрнафта" на початку листопада залишилася без постачальника пального - групи "Приват". Це не вся проблема - "приватівці" також забезпечували логістику, а для мережі понад 500 АЗС це 80-100 машин", - заявив Куюн.

Однак, за його інформацією, "Укрнафта" наразі шукає постачальників і сподівається відновити продажі протягом тижня. Також компанія готується провести тендер з купівлі бензовозів.

Водночас, як вважає експерт, перебої з пальним у мережі "БДСМ-Нафта" могли бути викликані несвоєчасними закупівлями необхідних компонентів для виробництва бензину.

"Здається, хтось просто проґавив із постачанням. Хвиля несподіваного попиту після обстрілу 23 листопада вимила продукт із мережі, а купити новий виявилося проблематично", - зазначив він.

Однак він зазначив, що дефіцит пального був викликаний також і низкою інших чинників.

"Насправді, врешті стресонули всі. З одного боку, черги з охочих долити 5 літрів до повного і генератори, з іншого - паралізований через очікування ембарго європейський ринок і знеструмлена митниця. А тепер ще й погода", - прокоментував він.

Попри це експерт не бачить підстав для занепокоєння споживачів на ринку, оскільки обсяги поставок імпортного пального в Україну є високими.

Як повідомлялося, ставка Верховного головнокомандувача 5 листопада вирішила на час воєнного стану вилучити у власність держави як військове майно акції "Укрнафти" та "Укртатнафти" (за винятком частки НАК "Нафтогаз України"), а також "Мотор Січі", "АвтоКрАЗу" і "Запоріжтрансформатора". Це було здійснено 6 листопада після врегулювання процедури Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Загальні збори акціонерів "Укрнафти" 9 листопада 2022 року внесли зміни до статуту компанії, змінивши колективний виконавчий орган (правління) на одноосібний (директор) в особі Сергія Корецького.

"Укрнафта" володіє 85 спеціальними дозволами на видобуток вуглеводнів. На її балансі перебувають 1809 нафтових і 153 газові свердловини. Компанії належить 537 АЗС з яких станом на початок грудня 2022 року працюють 449. Контрольний пакет акцій компанії належить НАК "Нафтогаз України", тоді як міноритарний (близько 42%) до вилучення - структурам Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

"БРСМ-Нафта" - торгова марка однієї з перших у пострадянській Україні мереж автозаправних комплексів, яку було створено 1991 року. Під торговою маркою "БРСМ-Нафта" працює понад 200 АЗК.




Просмотров: 1090
Другие новости