Компании

все компании

Що відбувається на світовому криптовалютному ринку - огляд

14 грудня 2022 року, 17:02
Що відбувається на світовому криптовалютному ринку - огляд Влада США висунула обвинувачення одному з найвідоміших діячів криптоіндустрії - засновнику FTX Group Сему Банкману-Фріду. Йому загрожує до 115 років тюремного ув'язнення за те, що прокурор відніс до "найбільших фінансових махінацій в американській історії".

Інший американський чиновник порівняв FTX із картковим будиночком, який інвесторам вдалося представити як "одну з найбезпечніших будівель на криптовалютному ринку". Що з цього приводу затриманий на Багамах Банкман-Фрід говоритиме в суді - справа майбутнього, а поки що його позиція полягає в тому, що він не був у курсі операцій із виведення активів.

8 листопада 2022 року, коли криптовалютна біржа Binance оголосила про намір придбати активи конкуруючої FTX за межами США, могло здатися, що ця угода може змінити розстановку сил у галузі і стане однією з найважливіших подій в її історії. На новині про це злиття акції ще однієї криптоплатформи - Coinbase Global - впали на 11%. "Це велика угода, - писала аналітик Bernstein Харшіта Рават. - Незважаючи на те, що Binance і FTX безпосередньо не конкурують з Coinbase, ми вважаємо, що це злиття знаменує собою тектонічний зсув на конкурентному ландшафті".

Уже 10 листопада тектонічне зрушення дійсно намітилося, але зовсім інше за характером. "У результаті корпоративного due diligence, а також у світлі останніх новин про помилки в управлінні коштами клієнтів і повідомлень про розслідування з боку влади США ми прийняли рішення відмовитися від планів з придбання FTX.com", - повідомила Binance. Зі свого боку Банкман-Фрід заявив інвесторам, що біржі потрібне фінансування в розмірі до $8 млрд на тлі масового виведення клієнтами коштів із майданчика, написала Financial Times із посиланням на свої джерела.

Інвестори, які вкладалися в FTX, усе зрозуміли. Інвестиційна компанія Sequoia Capital повідомила, що тепер вважає вартість своїх інвестицій у цей криптомайданчик нульовою. 2021 року Sequoia придбала частку в FTX за $213 млн, коли біржу оцінили в $25 млрд.

Ще за добу, 11 листопада, FTX ініціювала власне банкрутство. Банкман-Фрід пішов у відставку. За рішенням суду компанію очолив Джон Рей III.

FTX випускала власні токени, що торгувалися під тикером FTT. На піку 2021 року їхня сукупна вартість становила $9,6 млрд, напередодні банкрутства - $3,5 млрд, писав Forbes. Їхні покупці отримували певні фінансові преференції під час здійснення операцій на FTX, а всередині групи компаній Банкман-Фріда їх, як з'ясовується тепер, можна було використовувати як заставу під час кредитування. Біржа, яка залучала кошти клієнтів, видавала за такою схемою кредити іншій компанії Банкман-Фріда - Alameda.

Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) США вважає, що ці транзакції були "безмежною кредитною лінією, яка дала змогу Alameda вивести мільярди доларів з активів клієнтів у FTX". За інформацією Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) США, грошові кошти клієнтів використовували для здійснення "венчурних інвестицій, купівлі розкішної нерухомості та великих політичних пожертвувань". Кому останні призначалися, в повідомленні SEC не уточнюється.

Ще одна претензія - обман інвесторів. Згідно з повідомленням SEC, FTX з травня 2019 року залучила від них понад $1,8 млрд (зокрема $1,1 млрд у США) в обмін на входження в капітал біржі. Серед інвесторів FTX були, зокрема, BlackRock, Sequoia Capital і Ontario Teachers' Pension Plan.

Тепер ці дії лягли в основу обвинувачення, висунутого Банкман-Фріду Мін'юстом США. Серед іншого йому інкримінується змова з метою шахрайства, незаконне привласнення грошових коштів клієнтів біржі FTX, зокрема для використання в особистих цілях, пише Financial Times. Реалізація шахрайської схеми Банкман-Фріда почалася 2019 року, з моменту заснування FTX, і тривала до її колапсу в листопаді 2022-го, випливає з тексту обвинувального висновку. За сукупністю йому загрожує до 115 років тюремного ув'язнення.

Крім згаданих відомств, справою Банкман-Фріда займаються Федеральне бюро розслідувань і прокуратура. За словами прокурора Мангеттена Деміана Вільямса, всі вони працюють "цілодобово", щоб розібратися в тому, що сталося в рамках "однієї з найбільших фінансових махінацій в американській історії".

Зі свого боку, Рей, який розбирається зараз у справах FTX як призначений судом керуючий, сказав, що реалізована схема не є "витонченою". За його словами, йдеться про "звичайне розкрадання" грошових коштів.

"Ми підозрюємо, що Сем Банкман-Фрід побудував картковий будиночок на підставі обману, кажучи інвесторам, що це одна з найбезпечніших будівель на криптовалютному ринку", - заявив глава SEC Гері Генслер.

Банкман-Фрід же в останні тижні наполягав на тому, що йому невідомі деталі того, чим займалася Alameda. У неї був свій виконавчий директор - Керолайн Еллісон, говорив засновник FTX.

Крах FTX спричинив безліч наслідків для криптовалютної індустрії. Як повідомляла газета The Wall Street Journal із посиланням на дані дослідницької компанії CryptoCompare, глобальні фонди, що інвестують у криптовалютні активи, у листопаді зафіксували відтік інвестицій у розмірі $19,6 млрд. Із Binance, за інформацією Financial Times, інвестори вивели понад $1 млрд. Біткойн - найпопулярніша криптовалюта - падав до 2-річних мінімумів.

Банкман-Фрід спостерігав за цим з Багамських островів, де і FTX була зареєстрована. Тут, за інформацією Reuters, купували елітну нерухомість для самого засновника біржі, його батьків, стенфордських професорів-юристів, а також інших топ-менеджерів групи. Адвокат Джеймс Бромлі говорив, що на ці цілі було витрачено майже $300 млн, писав "Коммерсантъ".

Тепер на Багамах Банкман-Фрід затриманий за запитом влади Сполучених Штатів. Місцевий суд відхилив його клопотання про звільнення під заставу, заявивши, що він може втекти, і тому має залишатися під вартою. Суддя призначив слухання з питання його потенційної екстрадиції до США на 8 лютого, повідомило агентство Bloomberg.

Тим часом Рей, який керує тепер тим, що залишилося від FTX, заявляє, що для того, щоб відстежити долю виведених активів, знадобляться місяці, і щодо результату пошуків він скептичний. "Ми не зможемо повернути всі втрати", - каже Рей.




Просмотров: 1310
Другие новости