Компании

все компании

Перший випробувальний політ космічного корабля Boeing Starliner до МКС перенесено на квітень 2023 року

4 листопада 2022 року, 14:03
Перший випробувальний пілотований політ космічного корабля CST-100 Starliner компанії Boeing до Міжнародної космічної станції (МКС) перенесено з лютого на квітень 2023 року, повідомляє NASA.

"NASA та Boeing тепер планують перший політ CST-100 Starliner з екіпажем на борту в рамках випробувального пілотованого польоту агентства (CFT) на квітень 2023 року", - йдеться у повідомленні управління. За даними управління, перенесення старту допоможе скоординувати дати польотів космічних кораблів до МКС, у тому числі регулярної місії корабля Dragon Crew-6 у лютому 2023 року, та уникнути їхнього накладання один на одного.

Згідно з повідомленням NASA, зараз інженери працюють над верифікацією критично важливих для проведення місії систем, а також продовжують усувати неполадки, що виникли під час другого випробувального польоту. В рамках місії CFT на станцію вирушать два астронавти - Баррі Вілмор (командир корабля) і Суніта Вільямс (пілот). Дублером екіпажу призначено Майка Фінка.

Астронавти проведуть на МКС близько двох тижнів. У разі успіху місії корабель буде сертифікований NASA для проведення на ньому регулярних пілотованих місій до станції. Компанія Boeing розробляє багаторазовий пілотований космічний корабель Starliner у рамках контракту з NASA. Вона була обрана американським космічним агентством як розробник нових систем для доставки астронавтів на МКС, як і компанія SpaceX, яка вже виконала п'ять подібних місій за допомогою своїх кораблів Crew Dragon.

Раніше Boeing успішно провела другий непілотований тестовий політ корабля Starliner до МКС. Корабель стартував до станції 20 травня і пристикувався до неї наступного дня, доставивши понад 360 кг матеріалів для її постачання. Провівши у складі МКС п'ять днів, корабель розстикувався з нею і попрямував до Землі, після чого успішно приземлився на полігоні White Sands в США о 01:49 за київським часом.

У рамках першого тестового польоту без екіпажу 20 грудня 2019 Starliner відхилився від маршруту через проблеми з програмним забезпеченням, вийшов на позаштатну орбіту, перевитратив паливо і не зміг пристикуватися до МКС. Він повернувся на Землю через два дні після запуску. Тим не менш, він здійснив успішну м'яку посадку на полігоні Уайт-Сендс у штаті Нью-Мексико. Це була перша посадка американської системи, що спускається на сушу. Усі попередні американські апарати наводилися в океані.

За час, що минув після першого польоту, Boeing і NASA внесли близько 100 коригуючих змін до систем корабля. У рамках контракту з NASA корпорація Boeing отримала понад $5 млрд на розробку та виробництво корабля Starliner, а також здійснення його місій з доставки астронавтів на МКС та повернення їх на Землю. Він призначений для екіпажу у складі до семи осіб. Інша американська компанія – SpaceX – за аналогічним контрактом з NASA отримала $3,1 млрд для розробки свого космічного корабля Crew Dragon.

теги: Boeing, Starliner



Просмотров: 293
Другие новости