Компании

все компании

Два санаторії у Трускавці віддадуть під житло для біженців

2 листопада 2022 року, 11:41
Будинки трускавецьких санаторіїв "Рубін" та "Янтар" (Львівська обл.) будуть модернізовані під житло для вимушено переміщених осіб (ВПО), pro bono консультантом Трускавецької міської громади за цим проектом виступає юридична фірма Integrites, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" -службі юрфірми.

"У рамках проекту планується модернізувати під будинки із загальними приміщеннями (їдальні, соціальні центри) будівлі санаторіїв "Рубін" та "Янтар" загальною площею орієнтовно 32 тис. кв. м, розташовані в центральній частині міста Трускавець. Вони були законсервовані на початку російської агресії у 2014-2022 рр.", - сказав агентству партнер Integrites Олег Загнітко. За його словами, у результаті від 1,6 тис. до 3 тис. осіб. - як сім'ї, так і самотні особи – отримають житло.

Проект пропонується реалізувати на основі державно-приватного партнерства (ДПП) з метою інтеграції ВПО в економіку субрегіону. Integrites з липня 2022-го консультує місто щодо фінансової та управлінської структури ДПП. Ми як фірма представляємо публічного партнера – місто, яке вирішує свої проблеми: хоче ревіталізувати ділянку в центрі та інтегрувати ВПО. і залишатиметься стільки, скільки пустуватиме нерухомість", - пояснив Загнітко. Зараз Integrites займається юридичним та фінансовим структуруванням з метою перепланування та перепрофілювання кількох будівель у центрі міста. Це дозволить швидко ревіталізувати мікрорайон у курортному субрегіоні із залученням низки ресурсних джерел.

Проект у Трускавці є частиною Rehousing Ukraine Initiative (Ініціативи житлового забезпечення України). ІЖУ – це партнерство Інституту доступного житла (Affordable Housing Institute) – неприбуткової організації, зареєстрованої в США, та Integrites із залученням за потреби індивідуальних та інституційних фахівців.

Команда ІЖУ допомагає Україні відновитися після російського вторгнення та розглядає житло загалом та тимчасове житло для ВПО, зокрема, як ключ до швидкого, сильного та сучасного відновлення. "Для нас велика честь працювати з міським головою Трускавця Андрієм Кульчинським над реалізацією його бачення перепрофілювання законсервованого готелю в житло для ВПО. Ми розглядаємо це не лише як термінове рішення для Трускавця, а й як прототип чи пілотний проект для подальшого масштабування аналогічних переобладнань по всій Україні ", - прокоментував виконавчий директор Інституту доступного житла (США), співзасновник ІЖУ Девід Сміт.

Раніше повідомлялося, що у жовтні 2022 року на майно "Трускавецькурорту" накладено арешт у рамках кримінального провадження щодо відчуження майна об'єктів нерухомості, що перебували в управлінні Федерації професійних спілок України, ПрАТ "Укрпрофздравниця" та ПрАТ "Укрпрофтур". "Як ми бачимо з мотиваційної частини ухвали суду, об'єкти можуть повернутися у державну власність під управлінням Федерації профспілок. У цьому випадку здійснення ДПП може спроститися, але проведення конкурсу на відбір приватного партнера, швидше за все, вимагатиме більшого часу на підготовку", - прокоментував ситуацію Загнітко.

Він додав, що на даному етапі майно перебуватиме у віданні АРМА, проте це буде своєрідним ДПП, оскільки управління нерухомим майном з боку агенції має здійснюватися "на умовах ефективності, а також збереження (по можливості – збільшення) (…) економічної вартості" нерухомого майна, згідно зі ст. 21(3) закону про АРМА. До структури ПрАТ "Трускавецькурорт" входять санаторії "Весна", "Кристал", "Алмаз", "Янтар", "Рубін", "Берізка" (усі – Трускавець). Кінцевий бенефіціар – Павло Якубенко. Зареєстрований капітал ПрАТ складає 174,8 млн. грн. За даними підприємства за 2019 рік, його чистий прибуток склав 91,9 млн грн.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 966
Другие новости