Компании

все компании

Фондові індекси країн Європи падають у четвер

22 вересня 2022 року, 16:01
Фондові індекси країн Західної Європи падають на торгах у четвер на тлі посилення монетарної політики центробанками світу.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 на 11:25 кв знизився на 0,72% і склав 404,1 пункту. Британський фондовий індекс FTSE 100 знижується на 0,36%, французький САС 40 – на 0,68%, німецький DAX – на 0,56%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 втрачають 0,1% та 0,2% відповідно.

Інвестори оцінюють підсумки вересневого засідання Федеральної резервної системи (ФРС). Американський ЦБ підвищив відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на 75 базисних пунктів, тепер її діапазон становить 3-3,25% річних. Рішення, прийняте одноголосно всіма 12 голосуючими членами FOMC, збіглося з прогнозами більшості економістів та аналітиків. Федрезерв підняв базову ставку на 75 б. за підсумками третього засідання поспіль. Наразі вона знаходиться на максимальному рівні з часів фінансової кризи 2008 року. При цьому виходячи з оцінок ФРС, до кінця 2022 року ставка досягне 4,4% річних.

Центробанк Швейцарії у четвер оголосив про підвищення ставки також на 75 б.п., до 0,5% річних. Регулятор вдається до підйому ставки вже вдруге поспіль для боротьби з високою інфляцією: у червні ставку було підвищено на 50 б.п., до мінус 0,25% річних. До цього відсоткова ставка у Швейцарії була на позначці мінус 0,75% з 2015 року.

Швейцарський ЦБ став останнім із європейських регуляторів монетарної політики, які завершили еру негативних відсоткових ставок. Інфляція у Швейцарії у серпні була зафіксована на максимальному за останні тридцять років рівні – 3,5% у річному вираженні. Ринок тепер чекає на публікацію рішення Банку Англії за ставкою, яка відбудеться о 14:00 МСК. Британський ЦБ розглядатиме можливість підвищення ключової процентної ставки на 75 б.п., з поточних 1,75% до 2,5% річних, на тлі рекордної інфляції в країні та падіння курсу фунта стерлінгів, вважають аналітики.

Якщо прогноз справдиться, то темп зростання ставки стане максимальним з 1989 року. З грудня минулого року британський центробанк піднімав її шість засідань поспіль, востаннє – на 50 б.п. Акції фінської енергетичної компанії Fortum Oyj (+7,4%), якій належить німецька Uniper, продовжують дорожчати на новини про продаж 56% частки в Uniper німецькому уряду. Ціна паперів швейцарського банку Credit Suisse Group AG знижується на 0,5%.

Британське видання Financial Times з посиланням на джерела повідомило, що банк планує розділити підрозділ інвестиційного банкінгу на три окремі бізнеси та продати деякі прибуткові підрозділи.

Котирування акцій французького власника мережі готелів Accor S.A. падають на 7,4%, після того, як JP Morgan погіршив рейтинг паперів компанії з "нейтрально" до "нижче ринку", висловивши стурбованість про те, що Accor не зможе повернутися на допандемійний рівень прибутковості.

По материалам: Financial Times





Просмотров: 299
Другие новости