Компании

все компании

Норвегія готова обговорювати потенційні довгострокові угоди на постачання газу

7 вересня 2022 року, 17:47
Норвегія готова обговорювати з європейськими партнерами потенційні довгострокові угоди на постачання газу, а також цінові обмеження для пом'якшення поточної енергетичної кризи, заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стере в інтерв'ю газеті Financial Times.

Норвегія стала найбільшим постачальником газу до Європи після скорочення постачань з РФ на тлі пов'язаної Росією повномасштабної війни проти України та введених у відповідь на це антиросійських санкцій рядом країн, у тому числі з боку ЄС. Крім того, Норвегія постачає в регіон великі обсяги нафти та електроенергії.

За словами Стере, Європа зараз активно обговорює питання про те, як працюють енергетичні ринки, як держави можуть забезпечити більш доступні ціни для громадян, сімей та галузей, і як можна вирішити проблему нестачі газу, спровоковану російською військовою агресією проти України. "Норвегія не зачиняє двері для цих обговорень", - сказав він.

При цьому, на думку Стере, країнам ЄС необхідно бути уважними і не вживати заходів, які зрештою поставлять під загрозу постачання енергоресурсів до регіону перед початком зими. Відповідаючи на запитання про те, чи міг би Осло погодитися на добровільне обмеження вартості газу, що поставляється, прем'єр-міністр заявив, що не відкидає "ніякі ідеї, здатні просунути Європу вперед".

"Це буде на користь Норвегії, якщо ми скоротимо нестабільність, якщо ми підвищимо безпеку наших союзників і партнерів", - сказав він. За словами Стере, його країна збільшила постачання газу до Європи на 10% цього року і хоче бути "передбачуваним та довгостроковим" партнером. При цьому деякі представники нафтогазової галузі за межами Норвегії вважають, що вона має докласти більше зусиль, щоб допомогти Європі перед складною зимою, коли багато держав регіону стикаються з рецесією та рекордною вартістю енергоресурсів.

Джерела FT зазначають, що Equinor та інші норвезькі компанії обговорюють з клієнтами можливість укладання довгострокових контрактів на постачання газу за ціною, нижчою за поточну, але вище за рівень минулого року. Головний виконавчий директор Equinor Андерс Опедаль повідомив газеті, що європейські клієнти запитують різні умови постачання газу, зокрема можливість укладання довгострокових контрактів. "Ми завжди відкриті до обговорення різних варіантів постачання", - сказав Опедаль.

По материалам: Financial Times





Просмотров: 465
Другие новости