Компании

все компании

Нацбанк Киргизії вирішив зберегти облікову ставку на рівні 14% річних

30 серпня 2022 року, 17:17
Нацбанк зазначає, що збереження глобальної інфляції на високому рівні разом із геополітичною невизначеністю залишаються значущими факторами розвитку економічної ситуації в Киргизії.

У умовах Національний банк продовжує проводити грошово-кредитну політику з метою обмеження інфляційних процесів економіки та послаблення зовнішньоекономічних ризиків. Торішнього серпня річна інфляція становила 15,4%. Основним проявом інфляційного тиску, що зберігається, є відсутність сезонної дефляції влітку цього року.

При цьому уповільнення інфляційних процесів очікується у першій половині 2023 року на тлі стабілізації та адаптації світової економіки до нових торговельно-економічних зв'язків на глобальних товарно-сировинних ринках. Також істотний вплив на уповільнення інфляції вплинуть грошово-кредитна політика Нацбанку, що проводиться, і заходи, що реалізуються Кабміном зі стабілізації інфляції в країні, наголошується в повідомленні Нацбанку.

Економічна активність у Киргизії підтримується стійким відновленням внутрішнього попиту. За підсумками семи місяців 2022 року приріст економіки становив 7,7%. У секторальному розрізі найбільше зростання виробництва відзначається у промисловості, послугах та сільському господарстві. Додатковий стимулюючий ефект підвищення внутрішнього споживання надають нарощування кредитної активності і грошові перекази.

"Беручи до уваги умови розвитку зовнішнього та внутрішнього економічного середовища, Національний банк прийняв рішення зберегти розмір облікової ставки на рівні 14%. Нацбанк дотримуватиметься поточного напряму грошово-кредитної політики доти, доки проінфляційні ризики не будуть пом'якшені. У разі виникнення яких- або ризиків Національний банк не виключає можливості внесення додаткових коригувань у монетарну політику, що проводиться.

Національний банк на постійній основі відстежує ситуацію, що складається, і при необхідності вживе відповідних заходів для досягнення мети щодо забезпечення цінової стабільності в середньостроковому періоді", - зазначає регулятор. Нацбанк Киргизії 28 лютого 2022 року підвищив ставку на 150 базисних пунктів – з 8,5% до 10% річних. Потім 10 березня правління на позаплановому засіданні вирішило підвищити ставку одразу на 400 базисних пунктів, до 14% річних.

Наступне планове засідання правління Національного банку Киргизстану за розміром облікової ставки відбудеться 31 жовтня 2022 року. Але, залежно від ситуації, буде проведено позапланове засідання з цього питання.




Просмотров: 382
Другие новости