Компании

все компании

Фондові ринки Європи падають на очікуваннях серйозного посилення політики ЄЦБ за ФРС

29 серпня 2022 року, 16:01
Європейські фондові індекси падають у понеділок на побоюваннях, що посилення політики найбільшими світовими центробанками продовжить чинити тиск на світову економіку.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 за даними на 12.35 КСК опустився на 1%, до 421,71 пункту. Німецький індекс DAX втрачає 1,36%, французький CAC 40 – 1,52%, італійський FTSE MIB – 1%, іспанський IBEX 35 – 1,15%. Біржі Великобританії закрито у понеділок (Літній банківський вихідний).

"Сьогодні ринки фокусуються на посланні з Джексон-Хоула про "скоординоване посилення" політики. Прибутки держоблігацій йдуть вгору, а ризиковані активи дешевшають", - зазначають експерти Danske Bank, яких цитує Dow Jones.

Голова Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Пауелл, який виступив у п'ятницю на економічному симпозіумі в Джексон-Хоулі, підтвердив рішучість американського ЦБ продовжувати посилення грошово-кредитної політики, щоб узяти під контроль інфляцію. "Ми цілеспрямовано рухаємо нашу політику до стану, коли вона серйозно обмежуватиме економічну активність", - сказав Пауелл.

"Підвищення ставок, уповільнення економічного зростання та ослаблення ринку праці стримають інфляцію, але також і завдадуть деякого болю домогосподарствам і бізнесу. Це сумна ціна зниження інфляції. Однак нездатність відновити цінову стабільність означатиме ще більший біль", - заявив він.

Представники Європейського центрального банку (ЄЦБ) попередили в Джексон-Хоулі, що монетарна політика ЄЦБ, ймовірно, повинна залишатися жорсткою протягом тривалого часу. Член виконавчої ради ЄЦБ Ізабель Шнабель заявила, що посилення політики вимагатиме від світових ЦБ більшої "жертви" щодо наслідків для економіки, ніж у минулому, оскільки "глобалізація інфляції" ускладнює можливості збереження центробанками контролю над інфляцією, пише газета Financial Times.

Голова Банку Франції Франсуа Вільруа де Гало у свою чергу заявив, що не має бути сумнівів у готовності ЄЦБ підняти ключові відсоткові ставки вище за так званий "нейтральний" рівень, який не стримує, але й не обмежує економічну активність. Він зазначив, що ставки можуть досягти рівня 1-2% до кінця поточного року.

Акції енергетичних та комунальних компаній, а також виробників хімічної продукції різко дешевшають у понеділок на тлі збереження високих цін на газ.

Вартість акцій французьких Engie SA та Veolia Environment SA опустилася на 3,8% та 2,4% відповідно, німецьких RWE AG та Bayer AG – на 2,1% та 3%, італійської Enel SpA – на 1,8%, іспанської Iberdrola SA – на 1,1%. Лідерами зниження у Німеччині є акції Infineon Technologies (-3,9%), Deutsche Post (-2,5%) та HeidelbergCement (-2,3%), у Франції - Cie de Saint-Gobain (-2,6%) та Kering (-2,5%).

Котирування акцій виробників товарів класу "люкс" LVMH та Hermes знизилися відповідно на 2,2% та 1,7% на тлі погіршення прогнозів споживчих витрат у Європі, а також очікування подальшого уповільнення темпів зростання китайської економіки.

По материалам: газета Financial Times





Просмотров: 439
Другие новости