Компании

все компании

Центробанк Туреччини несподівано знизив ключову процентну ставку до 13%

19 серпня 2022 року, 07:15
Центробанк Туреччини несподівано знизив ключову процентну ставку до 13% з 14%, незважаючи на прискорення інфляції, що триває.
Ставку за семиденними операціями РЕПО було знижено на 100 базисних пунктів - до 13%.

Більшість аналітиків очікували, що регулятор залишить ставку без змін, пише MarketWatch.
Ставку було знижено вперше з минулого року: турецький ЦБ тримав її незмінною з грудня 2021 року після циклу пом'якшення грошово-кредитної політики.

Інфляція в Туреччині в липні прискорилася до 79,6% у річному вираженні з червневих 78,62%, проте темпи прискорення були порівняно невеликими, що дозволяє припустити, що вона може бути близькою до піку, пише Capital Economics.

Різке падіння турецької ліри, зростання цін на природний газ та електроенергію, а також стрибок цін на сировинні товари через військові події в Україні призвели до зростання інфляції в Туреччині до максимуму більш ніж за два десятиліття, зазначає MarketWatch.

Турецький ЦБ також пов'язав зростання ставки з "впливом формування ціноутворення, яке не підтримується економічними фундаментальними факторами", а також зростанням цін на енергоносії, продукти харчування та сільськогосподарські сировинні товари та геополітичними факторами.

Як повідомлялося, незважаючи на прискорення темпів зростання споживчих цін, турецький ЦБ не розглядає варіант підвищення ставок, оскільки влада країни слідує "новій економічній моделі", що передбачає низькі відсоткові ставки і слабку ліру.

По материалам: MarketWatch





Просмотров: 540
Другие новости