Компании

все компании

Енергодефіцит у ЄС посилиться через штиль

28 липня 2022 року, 13:13
Різке падіння швидкості вітру, а отже, і подальше зниження вироблення електроенергії за рахунок ВДЕ очікує на європейську енергетику в четвер. Заявка на транзит російського газу через територію України – на рівні попередніх днів та місяців.

 УКРАЇНСЬКИЙ ТРАНЗИТ

"Оператор ГТС України" прийняв від "Газпрому" заявку на транзит газу на четвер обсягом 42,1 млн куб. м, свідчать дані української компанії. Показник у середу був 42,2 млн. куб. м. Потужності заявлені лише по одній із двох точок входу до ГТС країни - газовимірювальної станції "Суджа".

Коридором через ДВС "Збереження" заявки не прийнято. ВДТСУ оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через ГІС станцію "Збереження", оскільки не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією "Новопськ". Українська сторона також заявила, що при продовженні подачі газу з Росії на "Збереження" відповідно буде зменшено обсяги на точках виходу з ГТС України". Маршрут через Збережівку забезпечував транзит понад 30 млн. куб. м на добу.

 ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК

Прокачування газу магістраллю "Північний потік" 27 липня скоротилося до 36 млн куб. м після 65 млн. кубометрів 26 липня. Магістраль здатна перекачувати за добу до 167 млн ​​куб. м газу, проте потужності прокачування скорочуються через порушення графіка технічного обслуговування компресорного обладнання відправної станції морської магістралі - компресорної станції "Портова". На ній встановлені газоперекачувальні агрегати компанії Rolls-Royce, газотурбінний бізнес якої перейшов до Siemens.

Спотові ціни на газ у Європі після вибуття компресорних потужностей на газопроводі "Північний потік" злетіли до $2173 за тисячу кубометрів. В Азії ціни збільшилися за європейськими - вересневий ф'ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker; відображає спотову ринкову вартість вантажів, що постачаються в Японію, Південну Корею, Китай і Тайвань) зріс до $1540.

Європейські термінали з прийому ЗПГ в середньому у липні завантажені на 69% при 63% за червень. Поки що регіон залишається преміальним ринком для ЗПГ, оскільки ціни в Азії трохи поступаються європейським хабам. Європа продовжує закачування газу до підземних сховищ. Дані про стан ПСГ, нормативи запасів у яких тепер регулюються законом, є одним з найважливіших економічних і політичних індикаторів для регіону, відображаючи здатність керівництва ЄС забезпечувати енергетичну безпеку. Наразі резерви становлять 67,47%, свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe.

Приріст за останню звітну добу (26 липня) становив 0,36 процентних пункти. Дані за 27 липня, коли відбулося чергове скорочення поставок "Північним потоком", будуть відображені в статистиці ПСГ у п'ятницю. Із цього року ЄС запровадив жорстке регулювання використання підземних сховищ. До початку сезону відбору у 2022 році запаси мають бути не менше 80% від потужності ПСГ, у наступні – 90%.

Експерти дослідницької компанії Rystad Energy зазначають, що зі зниженим рівнем поставок СП1 Європейському союзу досягти цільового рівня запасів газу в ПСГ у 80% до 1 листопада буде дуже складно. Вироблення електроенергії за рахунок вітру в Європі в середу скоротилося до 11,5% від енергобалансу по ЄС після локального 2-тижневого піку в 16,2% у понеділок, свідчать дані асоціації WindEurope. Однак далі цього тижня очікується слабкий вітер, а то й штиль, що кардинально змінить вироблення цього сектору європейської енергетики.




Просмотров: 539
Другие новости