Компании

все компании

АМКР припиняє роботу ГОК на найближчі три місяці

27 липня 2022 року, 15:30
Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (АМКР, Дніпропетровська обл.) з серпня припиняє роботу гірничо-збагачувального комбінату на найближчі три місяці через несприятливу кон'юнктуру на міжнародних ринках та високі витрати на логістику, у тому числі внаслідок підвищення 70% залізничних тарифів.

"З серпня підприємство припиняє роботу ГЗК на найближчі три місяці. Тимчасова зупинка ГЗК викликана серйозними економічними факторами. Це зниження економічної активності в Європі на тлі ризику рецесії та суттєвого зростання витрат на транспортування залізорудної сировини", - пояснюється в прес-релізі компанії в середу.

І додається, що у лютому, після російського вторгнення, видобуток руди ні на день не припинявся. "Своєчасне переорієнтування підприємства на експорт залізорудного концентрату допомогло утримати на плаву весь комбінат. Проте тепер на європейських ринках попит на концентрат і металопродукцію різко знизився, при цьому традиційні ринки все ще залишаються для АМКР недоступними (через блокування чорноморських портів – ІФ).

Витрати на логістику на підприємстві підвищилися уп'ятеро. Ці обставини не залишають підприємству шансів вижити без скорочення витрат", - констатує прес-служба. Згідно з прес-релізом, збереження трудового колективу залишається у ці надскладні часи пріоритетом №1 для керівництва АМКР.

Так, щоб зберегти всі робочі місця, у серпні компанія залишає в силі особливий графік роботи: більшість персоналу, включаючи менеджмент та працівників-іноземців, працюватимуть на 2/3 навантаження. 2/3 зарплати отримуватимуть і працівники гірничого департаменту, незважаючи на те, що припинення роботи ГЗК.

Як і раніше, АМКР зберігатиме місце роботи та посаду для кожного військовозобов'язаного працівника підприємства, призваного на службу під час мобілізації. Проте компанія змушена скористатися правом, яке дає закон, підписаний президентом України у липні, та припинити виплати середньої зарплати мобілізованим працівникам. Це болісне рішення, але єдиною можливістю уникнути скорочень серед 22-тисячного колективу підприємства. "Ні фінансова криза 2008 року, ні пандемія коронавірусу, - жодні випробування ніколи раніше не змушували АМКР вдатися до скорочень робочого часу та виплат зарплат. Складні рішення цього року свідчать про те, що це безпрецедентна ситуація для нас усіх, у якій найголовніше – Вижити.

Упевнений, що з цих непростих часів ми обов'язково вийдемо загартованими, з перемогою і всі разом", - сказав генеральний директор Мауро Лонгобардо, якого цитує прес-служба. І зазначив, що скорочення виплат мобілізованим працівникам дозволить і надалі платити зарплати та обійтися без звільнень робітників у Кривому Розі. У прес-релізі нагадується, що у лютому працівники заздалегідь отримали річну премію та зарплату. У березні-червні компанія виплачувала 100% зарплати всім працівникам, які задіяні у виробничій діяльності або працювали віддалено.

Працівники, які на той час перебували у простої у зв'язку з обмеженням діяльності підприємства, отримували 2/3 своєї зарплати. У липні було змінено графік роботи, скорочено робочий час та зарплати на третину. Незважаючи на те, що підприємство перезапустило металургійне виробництво та збільшило видобуток руди, виникли труднощі з експортом продукції до Європи через блокування агресором чорноморських портів та обмежену потужність залізниці.

Підняття тарифів "Укрзалізниці" на 70% у липні на тлі падіння ринку зробили логістичні витрати непосильними для підприємства та спричинили необхідність радикального скорочення витрат у всіх напрямках, резюмується у заяві компанії. ArcelorMittal Кривий Ріг - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури та катанки. ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" та рядом малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

теги: ГОК, АМКР



Просмотров: 436
Другие новости