Компании

все компании

Європа отримала 14 млрд куб. м газу з Азербайджану

19 липня 2022 року, 16:01
Європа з 31 грудня 2020 року отримала з Азербайджану близько 14 млрд куб. м газу, повідомила комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон.

"Зустрілася (в Баку – ІФ-А) з виконувачем обов'язків президента SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану, ДНКАР – ІФ-А) Ровшаном Наджафом для обговорення кроків щодо подальшої взаємодії. З моменту початку комерційної експлуатації TAP до Європи поставлено близько 14 млрд куб. м газу ", - написала Сімсон у своєму "Твіттері".

Єврокомісар також провела зустріч із міністром енергетики Азербайджану Пярвізом Шахбазовим.

"Ми обговорили широкий спектр варіантів співробітництва з питань відновлюваних джерел енергії, енергетичної ефективності тощо. Потенціал і бажання є. Тепер ми стежимо за підписаним учора меморандумом про взаєморозуміння, щоб втілити його в життя. Азербайджан уже збільшив постачання природного газу до ЄС, і ця тенденція збережеться. Додатково цього року буде поставлено до 4 млрд куб. м газу (загалом у 2022 році буде поставлено 12 млрд куб. м – ІФ-А). Нам потрібно багато газу для майбутньої зими", - написала Сімсон.

Як повідомлялося, постачання азербайджанського газу газопроводом TAP споживачам в Італії, Греції та Болгарії почалися в останній день 2020 року.
2021 року Азербайджан експортував до Європи 8,2 млрд куб. м газу.

У понеділок республіка та ЄС підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства у сфері енергетики, який передбачає збільшення до 2027 року обсягу постачання газу з Азербайджану до Європи до 20 млрд куб. м.

Загальна довжина газопроводу TAP становить 878 км, з яких 550 км проходить через північну частину Греції, 215 км – через територію Албанії, 105 км – через Адріатичне море та 8 км – по території Італії. TAP є останнім компонентом проекту ЮГК – інфраструктури для постачання азербайджанського газу до Європи.

Газопровід призначений для транспортування 10 млрд. куб. м на рік природного газу із родовища Шах-Деніз у рамках "Стадії-2" його розробки до Європи. Пропускна здатність дозволяє збільшити його потужність удвічі – до 20 млрд куб. м на рік.




Просмотров: 1613
Другие новости