Компании

все компании

Канадский инвестор TIUCanada подаст в суд на Никопольский завод ферросплавов

19 листопада 2020 року, 16:04

TIUCanada, компанія – лідер на ринку виробників сонячної енергії в Україні, подала до суду на Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) у зв’язку з нелегальним відключенням її сонячної станції, потужністю у 10,5 МВт від електричної мережі. Всупереч українському законодавству в енергетичній сфері, що не дозволяє відключати виробників електроенергії від мережі без їх дозволу, НЗФ нелегально відключив станцію TIUCanada1 березня 2020 року. TIU Canada вимагає негайного підключення до електромережі та планує притягнути НЗФ та його акціонерів до повної відповідальності згідно із законодавством України та Канади. Основними акціонерами Нікопольського заводу феросплавів є Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Віктор Пінчук.

Нікопольська сонячна електростанція знаходиться в довгостроковій оренді на ділянці землі, в місті Нікополь, проте вхід на електростанцію проходить через ворота, що контролюються НЗФ. Сонячна електростанція підключається до підстанції, яка знаходиться на території НЗФ, яка в свою чергу підключена безпосередньо до електромережі ДТЕК Дніпровські електромережі. 23 грудня 2019 року TIU Canada отримала лист від генерального директора НЗФ про те, що вони відключать з'єднання TIU Canada з ДТЕК Дніпровські електромережі через підстанцію на території НЗФ, щоб провести «ремонтні роботи». НЗФ заявив, що розпочне ремонт після 29 лютого 2020 року, і TIU Canada негайно зв’язалась з керівництвом заводу для пошуку рішень, щоб уникнути будь-якого відключення. Однак, незважаючи на численні спроби вирішити ситуацію, керівництво НЗФ та акціонери вирішили відключити TIU Canada від підстанції вранці 1 березня 2020 р. Це незаконне відключення призвело до збитків у понад 200000 євро для TIU Canada, які продовжують зростати з кожним днем.

Наступне слухання зі справи відбудеться 16 грудня і ймовірно продовжиться протягом наступних тижнів. Генеральний директор TIU Canada Майкл Юркович прокоментував ситуацію: «Ми маємо справу з типовим прикладом спроби здійснення тиску на іноземного інвестора та викрадення активів з боку олігархів. Як лідер в галузі корпоративної соціальної відповідальності в Україні, ми сподівались, що така поведінка залишилась в минулому в Україні, проте, на жаль, корупція продовжується. Тим не менше, ми збираємо свої ресурси і будемо боротися за цю справу в Україні, Канаді чи будь-якій юрисдикції, необхідній для перемоги. Не можна допускати продовження корупції в Україні, а також треба захищати права інвесторів». Слід зазначити, що 3 липня, виступаючи перед Економічним клубом Канади, президент України Володимир Зеленський високо оцінив роботу TIU Canada на Конференції з питань реформ в Україні в Торонто. «Ми думаємо про майбутнє, тому зелена енергетика буде одним із ключових секторів нашої економіки в найближчі роки. Я знаю, що канадська компанія TIU Canada вже успішно працює у цій сфері. Дякуємо їм за це, і будь ласка беріть з них приклад».Зараз ця справа стає випробуванням щодо готовності президента Зеленського захищати іноземних інвесторів в Україні від незаконного відключення та корупційних дій.

TIU Canada належить компанії Refraction Asset Management з міста Калгарі (Канада), та працює в Україні з 2016 року. Компанія ввела в експлуатацію сонячну електростанцію у Нікополі потужністю у 10,5 МВт в січні 2018 року, та сонячну електростанцію у Миколаївській області потужністю у 11 МВт у квітні 2019. Окрім цього, компанія планує ввести в експлуатацію додаткових 33 МВт в Одеській області, зводячи загальну потужність всіх об’єктів у державі до 54 МВт. TIU Canada інвестувала в українську сонячну енергетику понад 65 мільйонів доларів США за останні чотири роки і стала першим інвестором в Україні в рамках Канадсько-Української угоди про зону вільної торгівлі (CUFTA).

TIU Canada виступає роботодавцем для понад 30 працівників, чиї роботи зараз опинились під загрозою через це несанкціоноване відключення.





Просмотров: 1091
Другие новости