Компании

все компании

Олексій Єрьомін: Посівна: які основні ризики для аграріїв цього року?

9 березня 2016 року, 15:22
В Україні стартує весняна посівна кампанія. Як аграрії готуються до сіву? Що їх хвилює, і які ризики вони бачать для себе в новому сезоні? Ми поспілкувалися з агрохолдингами, аби зясувати відповіді на ці питання.

Посівна стартує в умовах девальвації гривні, що триває й досі. Ціни на посівний матеріал, паливно-мастильні матеріали, продукцію захисту рослин та добрива традиційно прив'язані до курсу долара. Отже - і ростуть слідом за ним. В таких умовах аграріям досить складно планувати свій бюджет витрат на посівну, або ж доводиться закладати більш високий курс долара.

Багатьох виручають нереалізовані запаси врожаю минулого сезону. В першу чергу це стосується експортно-орієнтованих культур, ціни на які зростають в національній валюті слідом за курсом долара. Агровиробники, що притримали частину врожаю після його збору, тепер мають можливість реалізовувати цю продукцію невеликими партіями для фінансування своїх витрат на посівну.

Інше нагальне питання - оцінка стану озимих, а відтак і потенційної необхідністі їх пересіву навесні. Адже це може створити додаткове фінансове навантаження на агровиробників. Втім, на сьогоднішній день ситуація виглядає контрольованою. Катастрофічних втрат не спостерігається, оскільки пересіву вимагають лише близько 10% площ озимих. Деяку підтримку українським аграріям надає падіння цін на нафту і газ, адже у подальшому це призводить до зниження цін на пальне і добрива. Очовидно, що це стосується лише вартості цих товарів у валюті. При цьому, самі аграрії стверджують, що проблем з придбанням добрив вони не відчувають. На закупівлі не вплинули навіть обмеження Кабінету Міністрів на поставку в Україну російських товарів.

А ось повна неможливість кредитуватися залишається серйозною проблемою для невеликих сільгоспвиробників. Ресурси комерційних банків як і раніше недоступні, а ДПЗКУ поки не визначився з політикою форвардних закупівель, адже хеджувати валютні ризики від зміни курсу гривня/долар як і раніше є неможливим.

Не останнє місце в переліку викликів для агровиробників займають погодні умови. Рекордно тепла зима викликає побоювання, що її змінить холодна і навіть сніжна весна, а потім - літня посуха. Залишається лише сподіватися, що погода буде прихильною до наших аграріїв в новому сезоні.

Ну і звичайно в числі традиційних "страхів" - ціна реалізації майбутнього врожаю. Новий сезон починається під акомпанемент високої пропозиції зернових і олійних на глобальному ринку і як наслідок - низьких світових цін на них. Передумов до зростання цін поки немає. Економіка Китаю, яка "драйвила" світовий попит на продукцію рослинництва, остигає. Південна Америка видала чергові рекордні врожаї кукурудзи і сої, а фермери США погрожують збільшити площі посівів під сою та кукурудзу в цьому році.

Ймовірно і наші аграрії не будуть видумувати велосипед в новому сезоні і зроблять ставку на експортно-орієнтовані культури. Про експерименти з вирощуванням нішевих культур тимчасово доведеться забути. В такій ситуації нам залишається тільки сподіватися на реалізацію старої мрії українського сільгоспвиробника: щоб США накрила посуха, а Україна зібрала рекордний урожай. Багато зерна за високою ціною - профіт!


По материалам: agravery.com





Просмотров: 1447
Другие новости