Компании

все компании

Андрей Герус: Політики все далі розкручують тему "неправильних" тарифів.

20 травня 2015 року, 08:21
Андрей Герус: Політики все далі розкручують тему "неправильних" тарифів. Політики все далі розкручують тему "неправильних" тарифів. Ніби-то у лютому при розрахунку ціни на газ була допущена помилка і десь у запасах є 4 млрд м. куб. газу Укргазвидобування (УГВ), що лишились з попередніх років.



НА ЖАЛЬ, ніяких 4 млрд м.куб газу немає. Це чітко видно на графіку, у нас постійне зниження видобування з 2008 року, тому що низькі тарифи не дозволяли інвестувати у розробку нових родовищ. Тому чистий баланс газу власного видобутку після споживання населенням з 2006р. не +4 млрд., а -10 млрд, математика проста.

Існують інші зауваження Робочої Групи Депутатів, н-д, щоб власний газ УГВ ішов виключно на прямі потреби населення (індивідуальне опалення + газові плити), а не йшов для потреб "ТКЕ для населення", а туди має іти імпортний. З цим теоретично можна погодитись, тільки депутати повинні розуміти, що тоді з одної сторони ціна газу для населення понизиться у декілька разів, але ціна на централізоване опалення у містах зросте ще у 3-4 рази (бо імпортний газ коштує 6700+ПДВ+надбавка+транспорт+витрати НАК). Зараз тарифи встановлені таким чином, щоб вартість опалення для міського і сільського жителя була приблизно однаковою.

Варто памятати, існуючі тарифи все ще залишають дефіцит НАК "Нафтогаз" тільки по цьому сегменту 6 млрд. грн., який покриватимуть українці своїми податками.

І якщо депутати таки якимось чином доб'ються пониження тарифів, дефіцит НАК виросте, то МВФ зупинить фінансову допомогу, ми повернемось до курсу як мінімум 38 грн/дол і тоді імпортований газ для нас точно буде "золотим". Та й курс на 38 протримається недовго.

Ось це і буде логічний фінал політичного популізму.

По материалам: facebook





Просмотров: 1225
Другие новости