Компании

все компании

Рік після "референдумів" ДНР/ЛНР: втрати економіки

12 травня 2015 року, 09:42

11 травня минає рік від дня проведення референдумів про створення так званих незалежних "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки".

Внаслідок бойових дій на Донбасі українська влада позбулася контролю над третиною території Донецької і Луганської областей.

За інформацією голови уряду Арсенія Яценюка, 20 відсотків економіки України втрачені, що стало однією із причин падіння ВВП в Україні. У звіті Нацбанку вказується, що за перший квартал 2015 року таке падіння становило 15%, у той час як за підсумками 2014 року - 6,8%.

Більшість найпотужніших підприємств Луганської і Донецької областей або зупинені, або працюють з мінімальною потужністю.

За даними міністерства економічного розвитку і торгівлі України, у Луганській області не працює 19 із 23 системоутворюючих підприємств, у Донецькій - близько половини.

Втрату робочих місць на Донбасі міністерство оцінює у 50-80%.

Де-факто колапс?

"Стався масштабний деградаційний процес, у результаті якого економіка регіону відкинута на декілька десятиліть назад. Багато з тих підприємств, що зупинилися, вже не повернуться до життя. Деякі з них морально застаріли, інші втратилі ринки, переважно російські, і потребують або закриття, або значного інвестування для переорієнтації. Однак ніхто у часи війни цього не робитиме", - вважає доктор економічних наук, експерт Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Стався масштабний деградаційний процес, у результаті якого економіка регіону відкинута на декілька десятиліть назад

Володимир Сіденко, економіст Центру Разумкова

"Фактично там ведеться спрощена економічна діяльність із жорсткими адміністративними рішеннями і з дотаціями з Росії. Тому говорити про якусь економічну ситуацію дуже складно. Я думаю, що де-факто ідеться про економічний колапс", - сказав Валодимир Сіденко у коментарі ВВС Україна.

Луганськтепловоз, Луганський машинобудівний завод ім. Пархоменка, Стаханівський вагонобудівний, Стаханівський завод технічного вуглецю, Стаханівський феросплавний завод, Алчевський "Метали та полімери", Алчевський завод сталевої дробі, Алчевський металургійний комбінат. Це далеко не повний перелік підприємств Луганщини, які зупинили виробництво.

Не працює також Лисичанський нафтопереробний завод, власником якого є російська "Роснефть", хоча і знаходиться на території, підконтрольній Києву.

Не краща ситуація і у Донецькій області. Машинобудівні підприємства міст Донецька, Горлівки, Макіївки та Ясинуватої, які знаходяться на непідконтрольній українській владі території, з осені 2014 року працюють частково або повністю зупинили виробничу діяльність.

Не працюють Донецькгірмаш, Донецький енергозавод, "Топаз". Концерн Стирол через потенційну небезпеку отруєння населення хімічними речовинами через проведення бойових дій ще рік тому зупинив виробництво хімічної продукції.

У той же час, низка промислових гігантів, що розташовані на території самопроголошеної "республіки", зареєструвалися поза цією зоною і працюють, хоч і не на повну потужність, і сплачують податки до загальноукраїнського бюджету. Це Єнакієвський металургійний завод, Донецьксталь, Харцизький трубний завод, коксохімічні заводи у Єнакієвому, Макіївці, Ясинуватиму, Донецьку.

Як наголошував губернатор Донецької області Олександр Кіхтенко у коментарі ВВС Україна, "вони сплачують податки і забезпечують робочими місцями майже 25 тисяч людей". Його заяви про необхідність співпраці із цими підприємствами на рівні державних органів, а не їхня ізоляція, викликали звинувачення на його адресу у закликах "співпрацювати із терористами". Оскільки на той час вже діяв указ президента про припинення діяльності державних підприємств, які знаходяться на непідконтрольній владі території.

Але пан Кіхтенко каже, що економічні зв'язки Донбасу із сусідніми областями настільки тісні, що ізоляція підприємств призвела б до ще більшої кризи на Донбасі.

Шахтарські будні

Міненерговугілля ще у листопаді минулого року видало наказ про припинення виробничої та фінансово-господарської діяльності державних підприємств, установ, організацій та об’єднань, що знаходяться у зоні здійснення антитерористичної операції. З того часу державна підтримка вугільної промисловості надається лише підприємствам, що зареєстровані і здійснюють свою діяльність на контрольованій українською владою території.

Як розповідає позаштатний кореспондент ВВС Україна, на окупованій території Луганської області нараховується близько 40 шахт, з них працюючих зараз близько 20-ти. Серед них - шахти, що належать компаніям Ріната Ахметова, а також шахти кількох державних підприємств.

"Які шахти із непрацюючих втрачені назавжди через затоплення або через інші негаразди, поки невідомо. Швидше за все, поки що вони всі ще можуть бути відновлені без значних витрат", - каже кореспондент.

Половину шахт у Донецькій області "керівництво" так званої ДНР планує закрити

Представники так званої "Донецької народної республіки" повідомляли, що мають намір "законсервувати" 20 вугільних підприємств на підконтрольній їм території і залишити у роботі 18, чотири з яких приватні.

Лідер самопроголошеної "ДНР" Олександр Захарченко заявив, що вугілля, що видобувають шахти на цій території, вже продають за валюту. Кому - він не уточнював.

Водночас, представники місії ОБСЄ 6 травня повідомили про збільшення кількості вантажних автомобілів із вугіллям, що перетинають україно-російський кордон.

"Спостерігачі бачили, як вантажівки перевозили вугілля із Луганської області до Російської Федерації через пункт пропуску "Гуково", - йдеться у звіті організації.

Особливі умови і наслідки

За рік, що минає після невизнаних сепаратистських референдумів, у двох східних областях сформувався особливий режим економічних відносин.

"Влада" непідконтрольних територій довзолила використання чотирьох валют - гривні, рубля, долара і євро. Хоча часто у тому регіоні використовується натуральна оплата - продуктові пайки замість зарплат.

Як розповідав голова Донецької облдержадміністрації Олександр Кіхтенко, понад 5 тисяч підприємств, що працюють на тимчасово неконтрольованій владою території, переєструвалися на підконтрольній території і сплачують податки до бюджету.

Ці підприємства підтримують економіку України і зменшують соціальну напруженість в регіоні

Олександр Кіхтенко, голова Донецької ОДА

Керівник області твердить, що у 2014 році із загальної суми сплачених Донецькою областю податків 19 млрд грн – більше половини сплатили підприємства, що знаходяться на території так званої "ДНР".

На Луганщині підприємства, що не зупинені, також перереєструвалися. Приміром, "Луганськмлин" виробляє борошно та крупи, луганський м’ясокомбінат - ковбаси. Їхня продукція продається не тільки у Луганську, але і в інших містах, у тому числі у Києві.

Проте, як розповідають місцеві журналісти, є багато випадків, коли підприємства або приватні підприємці реєструються одночасно і у так званих "ДНР" і "ЛНР". І сплачують податки не лише в загальноукраїнський бюджет, але й у бюджет невизнаних республік.

Донецький журналіст, редактор інтернет-видання "Остров" Сергій Гармаш нещодавно у прямому ефірі одного з телеканалів наголошував, що, фактично, такі підприємства "фінансують терористів".

Серед експертів є багато тих, хто вважає економічні втрати від суттєвого скорочення економічної дільності Донбасу для України перебільшеними. Мовляв, цей регіон завжди був дотаційним, а значить для бюджету це були досить значні витрати.

Однак, Володимир Сіденко із Центру Разумкова звертає увагу на неминучі наслідки, що з'являться у найближчому майбутньому за умови, якщо держава не підтримає економіку Донбасу.

"Слід розуміти, що нерозв'язання економічних проблем створює величезні загрози для прилеглих територій та інших держав. Якщо значних фінансових вкладень не буде, ця територія стане потенційним джерелом злочинності, ніяк нерегульованої міграції, наркотрафіку, контрабанди. Допустити, щоб така велика територія перетворилася на зону занепаду - неприпустимо", - наголошує економіст Володимир Сіденко.

По материалам: bbc.co.uk





Просмотров: 1202
Другие новости