Компании

все компании

АПК-2013: рекордсмен без призів

27 грудня 2013 року, 14:25
АПК-2013: рекордсмен без призів

"Реальна економіка" починає серію публікацій про підсумки року для галузей реального сектору економіки. Перший матеріал присвячено АПК - сектору, який за словами урядовців, повинен стати " локомотивом зростання економіки".

2013 рік для агропромислового комплексу був багатим на події. З одного боку він запам'ятається рекордним за усю історію України врожаєм, з іншого - у галузі поглибилися проблеми, які існували раніше, та з'явилися, нові, пов’язані як з внутрішніми перетвореннями, так і з зовнішніми чинниками.

Профільне міністерство малює досить оптимістичну картину. За даними Мінагрополітики, цього року сільгосппідприємства виробили продукції на 18,4% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, у тваринництві приріст сягнув 1,8%, у рослинництві - 7,2%.

Поголів’я худоби та птиці, тис голів


01.12.2012 01.12.2013
Велика рогата худоба 4807,6 4971,2
Свині 7954,5 8312,1
Вівці та кози 1837,2 1924,3
Птиця 228305,7 245508,6

Як заявив міністр АПК Микола Присяжнюк у 2013 році виробництво валової продукції АПК складе близько 250 мільярдів гривень, а приріст валової продукції в АПК становитиме 11,5-11,7%.

За його словами, держбюджет України має отримати від підприємств АПК приблизно 47 мільярдів гривень

Без сумніву, великим успіхом галузі цього року став рекордний урожай зернових у 63,5 млн. тонн, що більш ніж на 17 млн. тонн перевищило показник минулого року.

Урожай в Україні, млн т

2009 2010 2011 2012 2013
46 39,3 56,8 46,6 63,5

Завдяки такому врожаю істотно прискорилися темпи експорту, за прогнозами експертів, цього року на зовнішні ринки може бути поставлено 30-32 млн. тонн зерна. За даними Мінагрополітики, станом на 23 грудня аграрії поставили на зовнішні ринки 17,6 млн. тонн зернових, що на 27,7% більше порівняно з аналогічним періодом минулого (маркетингового) року.

Слід відзначити, що АПК може забезпечити збільшення притоку валюти в Україну, адже лише за останні шість років частка сектору в обсязі валютних надходжень збільшилася з 12,8% до майже 26%. Як відзначав перший віце-прем'єр Сергій Арбузов "наприкінці минулого року сільське господарство компенсувало недоотримані валютні надходження від металургії".

Аграрії також розширюють географію експорту. До традиційних ринків збуту Україна додала Китай, куди вже експортується кукурудза, а з наступного року постачатиметься соя та ячмінь. Співпрацю між Україною та Китаєм у агросекторі було поглиблено під час нещодавнього візиту у Піднебесну українського президента Віктора Януковича, де крім домовленості про експорт нових культур, було підписано контракт про постачання лляної олії у Китай.

Водночас експортерам не вдається відчути на повну "комерційні" переваги, адже на тлі високого врожаю у світі ціни на зернові істотно знизилися. Крім цього, несприятливі погодні умови в Україні призвели до збільшення вологості продукції, а, значить, і до зниження її вартості.

Також не варто забувати, що експортери зерна не отримали очікуваних мільярдів через відмову держави від повернення ПДВ у 2012-13 рр., що пов'язано із переглядом податкового законодавства у кінці 2011 року.

У сільгоспвиробників протягом року виникали проблеми і з податковими органами. Через технічну неспроможність Державної реєстраційної служби підприємства не могли перереєструвати права власності та договори оренди.

Відтак компанії опинялися "поза законом" і цілком логічно "знімалися" з пільгових режимів по фіксованому сільгоспподатку (платники ФСП не платять податок на прибуток, земельний податок і деякі збори) та спецрежиму ПДВ (сума ПДВ не підлягає сплаті до бюджету, а залишається в розпорядженні с/г підприємства), що могло обернутися банкрутством для підприємства.

Варто відзначити, що уряду не вдалося залучити обіцяні $3 млрд. інвестицій в аграрний сектор. Так, за 9 місяців 2013 року обсяг прямих іноземних інвестицій в сільське господарство та виробництво харчової продукції склав лише $272 млн.

Водночас у держбюджеті-2013 пряма підтримка с/г скоротилася до 872 млн. грн., порівняно з 3 млрд. грн. у бюджеті минулого року.

Додаткові гроші на розвиток аграрного сектору теоретично могли прийти з країн Євросоюзу після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, оскільки саме його низка експертів називала сектором, що отримав би найбільшу вигоду від реалізації положень цього документу.

Основні події в агропромисловому комплексі у 2013 році:

 

- рекордний урожай зернових в Україні;

- падіння цін на зернові у світі;

- зростання внутрішніх закупівельних цін на молоко;

- скорочення виробництва цукру;

- збої в системі реєстрації речових прав на земельні ділянки та договори оренди;

- випуск євробондів на сотні мільйонів доларів трьома великими агрокомпаніями;

- зниження рейтингів українських агрокомпаній міжнародними агентствами;

- зменшення держпідтримки галузі;

- поглинання агрохолдингами невеликих підприємств (Ukrlandfarming отримав контроль над 41 підприємством;Kernel придбав компанію "Дружба-Нова", МХП - російську компанію "Воронеж Агро Холдинг").

 

"Реальна економіка" звернулася до експертів з пропозицією оцінити основні події, що відбулися у аграрному секторі України протягом 2013 року.

 

Андрій Патіота, старший аналітик компанії "АРТ Капітал"

Для сектору АПК 2013 рік запам'ятається, в першу чергу, рекордним урожаєм зернових і олійних культур. Водночас справжнім випробуванням для аграріїв стала аномальна погода у вересні і різке падіння цін на всі зернові в другому півріччі.

Внаслідок низьких цін, рентабельність окремих виробників у 2013 році буде низькою, а у деяких навіть негативною.

Варто також відзначити, що несподівано холодний і дощовий вересень, кардинально змінив звичні терміни збирання пізніх культур та посіву озимих на 2014 рік.

У 2013 році також спостерігався значний дефіцит, а отже, і високий рівень конкуренції з боку переробників насіння соняшнику на ринку до початку збору нового врожаю.

Довелося скоротити і виробництво цукру, що було пов'язано із різким зниженням посівів цукрового буряка.

У наступному році аграріям можна чекати повернення до системи відшкодування експортного ПДВ (у першу чергу повинні виграти виробники зерна за рахунок підвищення закупівельних цін трейдерів).

Можна прогнозувати, що ціни на світовому ринку відновляться, адже вони знаходяться на дуже низьких рівнях (це в значній мірі буде залежить від прогнозів світового виробництва в поточному 2013/ 14 маркетинговому році), а рентабельність операційної діяльності практично у всіх сегментах зросте.

Лариса Старикова, координатор Аналітичного центру Аграрного союзу України

 

2013 рік запам'ятається "загостренням" ситуації у сфері земельних відносин, що пов'язано із збоями в системі реєстрації речових прав на земельні ділянки та договори оренди.

Неоднозначною була ситуація у сфері податків. Хоча зберігалися пільгові режими по фіксованому сільгоспподатку (ФСП) та спецрежим ПДВ, досить часто підприємства "знімали" з цих режимів через формальне невиконання умов щодо господарювання.

Наприклад, підприємства не могли зареєструвати договори оренди з причин технічної неспроможності Державної реєстраційної служби і таким чином опинилися "поза буквою" закону.

"Зняття" підприємства з ФСП, а особливо із спецрежиму ПДВ, означає для підприємства неминуче банкрутство.

Не було позитивних змін і у сфері кредитування - адекватні фінансово-кредитні продукти для сільгоспвиробника так і не з'явилися. Механізми складських розписок та страхування сільгосппродукції з державною підтримкою протягом року не запрацювали.

Зважаючи на гостру політичну ситуацію в країні доцільно розглядати песимістичний та оптимістичний прогнози на 2014 рік.

За песимістичним сценарієм, технічні питання щодо реєстрації речових прав не будуть вирішені. Так, подовжиться "позаправова" консолідація земель - як на рівні концентрації договорів оренди, так і на рівні концентрації корпоративних прав на підприємства орендарів.

Можуть почастішати масштаби запиту інформації та перевірок сільгосппідприємств, а також випадки застосування "вибіркового правосуддя".

За позитивного сценарію залишаться пільгові режими оподаткування сільгоспвиробників, а також вдосконалиться процедура адміністрування податків та контролю за сплатою податків в напрямі суттєвого скорочення обсягів збору інформації та комунікації з платниками податків.

Також у випадку більш сприятливого перебігу подій, буде сформовано системний підхід до реформи земельних відносин, введено і посилено економічну складову земельних відносин, а також запроваджено якісну ІТ-систему підтримки земельних відносин.

Надзвичайно важливо, щоб аграрії нарешті отримали доступ до фінансових ресурсів та змогли налагодити адекватну систему обліку активів.

Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу компанії Concorde Capital

 

До основних подій, які мали вплив на аграрний сектор України у 2013 році, перш за все, треба віднести падіння світових цін на зернові та олійні культури з середини року. Дана тенденція змусила багато агрокомпаній переглянути свої плани розвитку, адже рентабельність вирощування зернових істотно зменшилася.

Варто відзначити, що негативний ефект зменшився завдяки зростанню врожайності зернових, що дозволило фермерам скоротити витрати на тонну виробленої продукції.

Водночас у 2013 році світові ціни на молочну продукцію зростали, що підштовхнуло зростання внутрішніх закупівельних цін на молоко і знизило рентабельність переробки молока в Україні.

Виробникам цукру вдалося відновити рентабельність бізнесу, адже обсяги виробництва в Україні істотно скоротилися (другий за розміром виробник "Укрлендфармінг" у цьому сезоні відмовився від виробництва цукру, що призвело до зростання цін на дану продукцію.

У наступному році можна очікувати відновлення світових цін на зернові, просування української агропродукції на ринках Китаю та продовження консолідації активів і збільшення регіональної концентрації великих агрокомпаній.

Тамара Левченко, старший аналітик Dragon Capital

У 2013 році Україна зібрала рекордний урожай за всю історію - 63,5 млн. тонн у бункерній вазі порівняно із 46,2 млн. тонн у 2012 році.

Однак рекордний урожай в Україні і в інших країнах - основних експортерах зерна в світі - обвалив світові ціни на зерно вже в другому кварталі 2013 року, особливо на кукурудзу, врожай якої буде рекордним в США (основний експортер цієї культури у світі).

Важливою подією 2013 року став випуск єврооблігацій трьома великими українськими аграрними компаніями, яким вдалося залучити значне фінансування. Це були "Миронівський хлібопродукт" - емісія цінних паперів на $400 млн. (після викупу єврооблігацій на суму $350 млн.) з терміном погашення в 2020 році; "Мрія Агро Холдинг" - обсяг випуску $222 млн. (після викупу єврооблігацій на суму $178 млн.) з терміном погашення в 2018 році; "УкрЛендФармінг" - обсяг випуску $500 млн., з терміном погашення в 2018 році.

Ми не очікуємо зростання цін на зернові в першому півріччі 2014 року, оскільки запаси зерна і його пропозиція значна не тільки в Україні, а й у світі. Вартість зернових у другому півріччі залежатиме від кількості засіяних площ під урожай 2014 року у світі, а також від нових прогнозів зернових балансів у країнах - основних експортерах зерна.

Залишки врожаю завжди переходять з року в рік, в цьому немає нічого незвичайного. Зауважимо також, що незважаючи на низькі ціни, продаж зерна йде дуже активно. Україна вже експортувала понад 16 млн. тонн зерна у липні-грудні 2013/14 МР.

Андрій Кошіль, президент Асоціації "Земельна спілка України"

 

Серед важливих подій в агросекторі можна назвати запуск Земельного кадастру у мережі інтернет. Попри усі недоліки самого кадастру, це впевнено можна назвати позитивним результатом.

Ще одним нововведенням є запровадження системи обліку земельних ділянок і реєстрації прав. Якщо раніше була одна система, в якій враховувалися права і земельні ділянки, то зараз існує уже дві системи, які такі не "навчилися" взаємодіяти.

Згідно із Законом про державний кадастр повинен здійснюватися автоматичний обмін даними про наявність земельних ділянок. На жаль, обидва державні органи (Держзем і Укрдержреєстр – ред.) так і не змогли домовитися у зв’язку з "технічними причинами", а тому перенесення даних здійснюється, так би мовити, в "ручному режимі". Інформація із Земельного кадастру стає доступною реєстратору лише через 4-5тижнів, що є ненормальною ситуацією.

Стосовно перспектив на 2014 рік. На мою думку, питання мораторію та Земельного банку буде відкладено, як мінімум, до президентських виборів. А от процедура реєстрації прав у наступному році, очевидно, спроститься.


По материалам: Реальна Экономіка





Просмотров: 1974
Другие новости