Компании

все компании

Сонце для українців може подешевшати

3 серпня 2012 року, 13:20
Сонце для українців може подешевшати Парламент ухвалив у першому читанні зміни до закону «Про електроенергетику» щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел.

Сонце тепер може здешевшати, адже приватники, які встановлять у себе дорогі установки до 16 кіловат, надлишкову енергію продаватимуть державі. На це навіть ліцензії не потрібно.

«Якщо ваш будинок споживає не 16 кВт, а наприклад 8 - то решту 8 ви можете спокійно продати за зеленим тарифом і мати прибуток. Те саме стосується біогазу. Сьогодні Україна має колосальні ресурси по біогазу. Ми маємо величезні обсяги відходів , які забруднюють навколишнє середовище», - каже директор Асоціації відновлювальної енергетики «Альтернатива» Віталій Ковач.

Біогазова установка вартістю майже мільйон євро - без роботи вже рік. Виробляти вона може 250 кіловат електрики за годину. Гній перетворюється на субстрат і в цьому метатенті без повітря бродить. У результаті утворюється біогаз, який спалюється у вагончику – когенераторі. Там же виникає струм, що надходить у мережу.

На все господарство потрібно значно менше, але надлишкову енергію дівати нікуди. Держава купувати її поки відмовлялася. Адже за попередньою версією закону, електрику тут виробляли «неправильну»: коров’ячий гній у документі не зарахували до поняття біомаси.

У теперішніх змінах поняття біомаси значно розширене. До того ж, розроблено довгоочікуваний «зелений тариф». Тобто, якщо ви виробляєте електроенергію з біогазу, то її кіловат держава купуватиме приблизно за 1,5 гривні. До того ж, можна буде продавати електрику з твердих побутових відходів.

«Вперше у нас буде використана переробка побутових відходів у промислових масштабах. Термічна переробка, а не просто захоронення полігонів», - каже старший науковий співробітник Інституту відновлювальної енергетики НАН України Володимир Клюс.

Попередній закон торік у вересні ветував Президент. Нинішні зміни, ухвалені в першому читанні, подають чималі надії. Якщо їх приймуть, уже найближчими роками альтернативна енергетика займе до 10% ринку.

По материалам: Факты





Просмотров: 1942
Другие новости