Компании

все компании

Олена Щербакова: Національний банк України рекомендує зберігати гроші в національній валюті

27 липня 2012 року, 15:28
Олена Щербакова: Національний банк України рекомендує зберігати гроші в національній валюті Директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова 26 липня 2012 року взяла участь у публічній дискусії на тему “Гривня перед виборами: як найкраще убезпечити заощадження простим громадянам”.

Під час заходу Олена Щербакова зазначила, що позиція Національного банку України щодо валюти, у якій зберігати гроші, залишається незмінною продовж тривалого часу. “Ми завжди рекомендуємо зберігати кошти в національній валюті. Проте треба пам’ятати, що будь яка валюта, у яку можна вкладати, має валютні ризики. Навіть банки, працюючи з будь-якою валютою світу, страхують свої валютні ризики”, − зауважила вона.

“Населенню також необхідно дуже уважно обирати інструменти, у які вкладати свої заощадження. Сьогодні лунають різні коментарі експертів на цю тему, вони дають різні поради, пропонують зберігати гроші у “різних кошиках”. Особисто я рекомендувала б бути досить обережними з такими пропозиціями і порадами, оскільки валютний ризик є завжди і завжди буде. І жодна валюта не застрахована від можливих втрат”, − додала Олена Щербакова.

За словами Директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України, сьогодні увесь світ спостерігає за ситуацією в Єврозоні в очікуванні, як поведе себе євро. “Ми усі бачимо, яких змін зазнала ця валюта за останні півроку. Але також розуміємо, що під час будь-якого подальшого сценарію, будь-якого розвитку подій будуть шукатись шляхи виходу з цієї ситуації, і стан буде нормалізовано. Існують економічні чинники для укріплення цієї валюти”, − уважає Олена Щербакова.

Щодо заощаджень населення в доларах США Олена Щербакова впевнена, що й тут є як плюси, так і мінуси. Адже США має величезні бюджети з не менш великими дефіцитами. І те, як буде розвиватись економічна ситуація в цій державі, впливатиме на вартість цієї валюти.

“Ми наголошуємо на необхідності зберігати гроші в національній валюті нашої держави, підтримувати нашу економіку. І саме ці завдання сьогодні стоять перед Національним банком України та Урядом. І ми їх виконуємо, адже за останній час зроблено дуже багато”, − запевнила Олена Щербакова.

На підтвердження своїх слів Директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики зазначила, що в державі зростає довіра населення до банківської системи, що відображається на зростанні депозитів. З початку поточного року зростання депозитів у гривні майже вдвічі перевищило зростання валютних депозитів, що також свідчить про зростання довіри населення саме до національної валюти.

“Що ж стосується економічних показників, то на фоні складної світової економічної ситуації наша економіка демонструє досить непогані результати. На сьогодні ми маємо рекордно низький за багато років рівень інфляції, спостерігається не значне, але стале зростання ВВП. До того ж Україна успішно провела європейський футбольний чемпіонат, що на високому рівні представило нас у світі. Досить позитивним завершенням цього етапу і початком нового став вихід країни на євробонд, завдяки чому ми залучили в економіку держави 2 млрд. доларів США. Саме це є позитивною оцінкою діяльності України на зовнішніх ринках. Адже в Україну прийшли найкращі інвестори – американські, азіатські та арабські фонди. А хороший інвестор не піде на поганий ринок, він піде на ринок, на якому йому все зрозуміло, у країну, напрямок руху якої визначений, де зрозуміла політика”, – запевнила Олена Щербакова.

По материалам: Национальный Банк Украины





Просмотров: 2899
Другие новости