Кожен четвертий кілограм сиру в Україні — європейського виробництва

Харчова 16.12.2025    15:53

Грудень традиційно є одним із найуспішніших місяців для українських виробників сиру за рівнем продажів, однак 2025 року позитивною динамікою можуть похвалитися далеко не всі компанії галузі, повідомило аналітичне видання "Інфагро".

"Хоча споживання сиру в Україні, ймовірно, зросло, основне зростання припало на імпортну продукцію", - зазначили аналітики і додали, що це пояснюється значною ціновою перевагою європейських сирів.

Імпортери закуповують продукцію в країнах ЄС значно дешевше, ніж її виробляють в Україні, і найближчим часом її вартість, за прогнозом експертів, не зростатиме.

Агентство зауважило, що у листопаді імпорт сирів в Україну зріс, хоча й не настільки, як прогнозувалося. Їх було ввезено на 10% більше порівняно з жовтнем. На 4% зріс імпорт "білих" сирів. Водночас імпорт плавлених сирів скоротився на 18%.

Активніше зростання імпорту відбудеться в грудні, як це було торік, сподіваються експерти.

Вони нагадали, що споживання сирів в Україні досі не відновилося до довоєнного рівня, що ускладнює конкуренцію для національних виробників. За оцінками аналітиків, у 2025 році продажі напівтвердих сирів на внутрішньому ринку будуть на 17% меншими ніж у 2021 році. При цьому середній українець, як і до війни, споживає близько 2 кг такого сиру на рік, і приблизно чверть цього обсягу – це сири європейського виробництва.

"Експорт напівтвердих сирів з України залишається вдвічі меншим за імпорт. Водночас експортні ціни перевищують імпортні. В листопаді також різко скоротився експорт плавлених сирних продуктів — до найнижчого рівня з початку року", - констатували в "Інфагро".

Теги:   ЄС імпорт сир Переглядів:   58

Читайте також:

16.12

Держрибагентство посилює моніторинг водних ресурсів

15.12

Європейські цукровики закликали ЄК призупинити імпорт цукру з України

15.12

Під Києвом Sol Union будує фабрику готових страв за 220 млн грн