Какао покращує еластичність артерій - дослідження вчених

Харчова 31.10.2025    10:29

Вчені виявили, що багатий на флаваноли какао-порошок може відігравати значну роль у зміцненні здоров'я артерій, повідомляє видання New Atlas.

У дослідженні, опублікованому нещодавно, вчені проаналізували вплив високофлаванольного какао на функцію артерій у дорослих добровольців. Виявилося, що регулярне споживання такого продукту сприяло поліпшенню еластичності артеріальних стінок - ключового показника серцево-судинної стійкості.

За словами авторів дослідження, додавання продукту з високим вмістом флаванолів какао може розглядатися як один з додаткових методів профілактики захворювань судин і серця. Зокрема, флаваноли стимулюють вивільнення оксиду азоту — речовини, що розширює кровоносні судини і зменшує артеріальний опір.

«Наша робота показує, що втручання з використанням натурального харчового компонента — какао-флаванолів — може поліпшити судинну функцію у дорослих людей без виражених серцево-судинних захворювань», — зазначив провідний автор дослідження.

При цьому дослідники підкреслюють: цей підхід не замінює клінічну терапію, а служить лише допоміжним заходом разом з правильним харчуванням, фізичною активністю і відмовою від шкідливих звичок.

Раніше вже було відомо, що темний шоколад, що містить какао з високим відсотком вмісту флаванолу, асоціюється з більш низьким ризиком серцево-судинних подій. Нові дані підтверджують механізм такого ефекту і відкривають шлях до розробки функціональних харчових продуктів на основі какао-флаванолів.

Теги:   какао артерія Переглядів:   130

Читайте також:

31.10

AB InBev скоротила прибуток удвічі, але перевершила прогноз за EBITDA

31.10

Carlsberg збільшив виручку в III кв. на 18% - гірше за прогноз

31.10

Ristone інвестує 130 млн грн у запуск модернізованого спиртзаводу на Черкащині