Tesla витратить $3-4 млрд на продукцію Nvidia - Маск

Технології 06.06.2024    10:18

Американська Tesla цьогоріч спрямує $3-4 млрд на купівлю продукції чипмейкера Nvidia Corp., написав у соцмережі X (раніше - Twitter) глава виробника електромобілів Ілон Маск.

Загалом Tesla планує витратити в поточному році близько $10 млрд у вигляді витрат, пов'язаних зі штучним інтелектом (ШІ), зокрема на суперкомп'ютер Dojo і датчики електромобілів.

За словами Маска, на продукцію Nvidia припадає близько двох третин вартості формування «суперкластерів для навчання ШІ».

Трохи раніше CNBC з посиланням на електронне листування співробітників Nvidia повідомив, що Маск переспрямував значні обсяги поставок її флагманських ШІ-процесорів від Tesla до X, яку він купив у 2022 році.

Частину потужностей центрів обробки даних компанії X використовує для навчання своїх моделей ШІ-стартап мільярдера xAI, який розробив чат-бота Grok.

«Ілон вважає пріоритетнішим формування кластерів на основі графічних процесорів [Nvidia] H100 в X, а не Tesla, і перенаправляє постачання 12 тис. H100, спочатку призначених Tesla, в X, - цитує телеканал лист від грудня минулого року. - Натомість початкові замовлення X на 12 тис. H100, заплановані на січень і червень, будуть перенаправлені в Tesla».

Таким чином, Tesla отримає чіпи на $500 млн істотно пізніше очікуваного, що може затримати створення суперкомп'ютерів, необхідних для розробки безпілотних автомобілів і людиноподібних роботів.

Під час квітневої конференції за результатами першого кварталу Маск заявляв, що до кінця року автовиробник збільшить кількість використовуваних H100 до 85 тис. із 35 тис.

Після повідомлення CNBC він написав у X таке: «Tesla було нікуди відправити чипи Nvidia, щоб вони використовувалися, так що вони б просто лежали на складі». За його словами, у «південній прибудові» техаської гігафабрики Tesla найближчим часом буде 50 тис. H100 для підготовки технології автономного водіння.

Акції Tesla дешевшають на 0,3% на торгах у середу, Nvidia - дорожчають на 2,9%.

Теги:   Tesla Nvidia Переглядів:   154

Читайте також:

26.07

Інвестиційно-банківська компанія Capital Times створить фонд інвестицій у сфері технологій і здоров'я

24.07

Tesla почне використовувати людиноподібних роботів у 2025р - Маск

23.07

«Фокстрот» став дистриб'ютором Bluetti