Компании

все компании

KfW надасть «Укренерго» грант на EUR45 млн для підвищення надійності передачі е/е

9 травня 2024 року, 20:51
Німецький державний банк розвитку KfW і оператор системи передачі НЕК «Укренерго» підписали грантову угоду на EUR45 млн для відновлення енергосистеми України після ударів російських агресорів.

У процедурі підписання, що відбулася в Києві в четвер, узяли участь директор банку зі Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Вероніка Гарсія дель Арко, директор офісу банку в Україні та Молдові Лоренц Гасснер, міністр енергетики України Герман Галущенко, голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, передає кореспондент «Енергореформи» з місця події.

«KfW - наш давній і надійний партнер в усіх відношеннях: і за обсягом фінансування, і за швидкістю, доступністю та гнучкістю використання коштів. Кооперація загалом і ця угода, зокрема, важлива для нас. Ці гроші ми витрачатимемо на посилення стійкості мережі в постраждалих від російських атак регіонах",- прокоментував журналістам Кудрицький.

За його словами, надходження коштів очікується найближчими тижнями одним траншем.

Глава «Укренерго» зазначив, що це значна сума, яка допоможе відновити об'єкти системи передачі в конкретних регіонах.

При цьому він назвав важливим, що це грантові кошти і вони не створюють боргового навантаження на компанію.

«Те, що є можливість відновлювати мережу за грантові кошти, вже знайшло відображення в нашій фінзвітності, де наш власний капітал зріс із 2 до 48 млрд грн. Саме за рахунок залучення грантових коштів на відновлення ліній і підстанцій",- пояснив Кудрицький.

Він також зазначив, що під час купівлі необхідного обладнання компанія прагне надавати перевагу українським виробникам.

«Але ми також розуміємо, що не все обладнання може бути виготовлено в Україні в стислі терміни. Тому на першому місці стоїть швидкість і надійність відновлення",- сказав глава “Укренерго”.

Очільник Міненерго назвав важливим, що надані кошти будуть спрямовані на цільове використання, а саме підвищення надійності передачі е/е після атак РФ.

«Укренерго» постійно перебуває під ударами, і ворог не зупиниться. Ці гроші - дуже велика підтримка. І це тільки частина тієї допомоги, яка була надана енергетиці німецьким урядом і, зокрема, KfW, чия допомога тільки «Укренерго» сягнула EUR177 млн", - зазначив Галущенко.





Просмотров: 150
Другие новости