Компании

все компании

Опубліковано рейтинг університетів за показниками Scopus 2024 року

3 травня 2024 року, 16:59
Опубліковано рейтинг університетів за показниками Scopus 2024 року На сайті Освіта.ua оприлюднено щорічний рейтинг закладів вищої освіти України за показниками даних наукометричної бази Scopus.

Результати рейтингу ґрунтуються на показниках цитування наукових статей, опублікованих закладами освіти або їхніми фахівцями.

Рейтинг створено за результатами наукометричного моніторингу суб'єктів науково-видавничої діяльності України за показниками бази даних SciVerse Scopus у квітні 2024 року.

База даних Scopus постійно індексує понад 25 тисяч періодичних і неперіодичних наукових видань з технічних, медичних і гуманітарних наук. До цієї бази потрапляють публікації наукових журналів, матеріали конференцій, книжкових видань тощо.

У рейтинговій таблиці українські університети ранжовані за індексом Гірша - кількісним показником, що ґрунтується на кількості наукових публікацій і кількості їхніх цитувань.

Згідно з результатами рейтингу 2024 року найвищий індекс Гірша серед українських закладів вищої освіти має Київський національний університет ім. І. Франка.

Друге місце рейтингу Scopus посідає Харківський національний університет ім. І. Франка. На третій позиції - Львівський національний університет ім. І. Франка.

Четверту сходинку рейтингу посів Одеський національний університет ім. Мечникова. Мечникова.

На п'ятому місці рейтингу найбільш цитованих освітніх закладів розташувався Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут ім. Мечникова».

Шосту сходинку рейтингу Scopus посів Сумський державний університет.

Чернівецький національний університет ім. Федьковича посів сьому сходинку рейтингу Scopus. Федьковича посів сьому позицію рейтингу.

Два львівські виші: Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького та Національний університет ім. Данила Галицького. Данила Галицького та Національний університет «Львівська політехніка» - розташувалися на восьмій і дев'ятій сходинках цьогорічного рейтингу.

Замикає першу десятку рейтингу університетів за показниками бази даних SciVerse Scopus Прикарпатський національний університет ім. І. Франка.

РЕЙТИНГ ВИШІВ ЗА ПОКАЗНИКАМИ БАЗИ ДАНИХ SCIVERSE SCOPUS

Дані рейтингу актуальні станом на 24 квітня 2024 року. У рейтинг включено лише ті заклади вищої освіти, що мають у Scopus окремі Affiliation ID в офіційному переліку та відповідають на пошуковий запит «Ukraine» у полі пошуку «Affilation Search». У список не включено заклади, що мають значення індекса Гірша менше ніж 1.

Індекс Гірша дорівнює N, якщо науковець чи науковий заклад опублікував N наукових статей, кожна з яких була процитована щонайменше N разів, а решта ж статей були процитовані менше, ніж N разів. Наприклад, Київський національний університет ім. Шевченка має індекс, що дорівнює 129: це означає, що цей заклад опублікував 129 наукових статей, кожна з яких процитована щонайменше 129 разів. Інші ж статті університету ім. Шевченка були процитовані менше ніж 129 разів.

Scopus – бібліографічна і реферативна база даних, а також інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Розробником і власником Scopus є видавнича корпорація Elsevier. Дані Scopus, окрім іншого, використовуюють для складання деяких рейтингів провідних університетів світу, наприклад Times Higher Education або QS World University Rankings.







Просмотров: 140
Другие новости