Компании

все компании

Нідерланди виділили Україні додаткові EUR1 млрд на військову допомогу та EUR400 млн на відновлення

14 квітня 2024 року, 14:44

Нідерланди виділили Україні ще EUR1 млрд військової допомоги та EUR400 млн на відновлення на додачу до зобов'язань у межах двосторонньої безпекової угоди, повідомив президент Володимир Зеленський після телефонної розмови з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

"Щойно в телефонній розмові прем'єр-міністр Марк Рютте повідомив, що Нідерланди виділили ще EUR1 млрд на військову допомогу Україні та EUR400 млн на відновлення. Це додатково до зобов'язань у межах нашої двосторонньої безпекової угоди", - написав Зеленський у Телеграм-каналі.

Глава держави висловив подяку прем'єр-міністру і всьому народу Нідерландів.

За його словами, під час розмови також було обговорено спільну роботу з партнерами над прискоренням поставок снарядів для артилерії, амуніції та систем ППО.

"Подякував за результативну конференцію "Justice for Ukraine" ("Справедливість для України" - ІФ-У) в Гаазі та запуск за її підсумками Реєстру збитків. Розповів про підготовку Саміту миру у Швейцарії та запросив Нідерланди приєднатися. Ми також обговорили необхідні зусилля, щоб цей захід підтримало якомога більше країн", - написав Зеленський.

Зі свого боку Рютте повідомив, що його країна у 2024 році надасть Україні додаткову військову допомогу на EUR1 млрд, а також виділяє EUR3 млрд на підтримку у сфері оборони на 2025 рік.

"Нідерланди виділять додатково EUR1 млрд на військову підтримку цього року. Це йде на додаток до EUR2 млрд, витрачання яких уже погодила влада. Також ми ухвалили рішення, що спрямуємо EUR3 млрд на військову підтримку на наступний рік", - написав Рютте в соцмережі X.

Крім цього, за словами прем'єра, Нідерланди використовують EUR400 млн "для підтримки української економіки та ремонту життєво необхідної енергетичної інфраструктури".

Рютте нагадав, що Нідерланди продовжують докладати зусиль, щоб швидше доставляти Україні більше боєприпасів і засобів ППО разом із міжнародними партнерами, зокрема з Данією та Чехією.

На початку березня Нідерланди уклали з Україною двосторонню угоду про безпеку терміном на 10 років. За словами Рютте, його країна надаватиме Україні допомогу і підтримку "по всьому спектру оборонного співробітництва, а також у сферах відновлення, підтримки санкцій і боротьби за правосуддя".





Просмотров: 228
Другие новости