Компании

все компании

Рада ухвалила в цілому законопроєкт про мобілізацію

11 квітня 2024 року, 14:16
Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про мобілізацію (№10449).

За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів на пленарному засіданні Верховної Ради в четвер.

Народні депутати підтримали поправку комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки щодо виключення із законопроекту норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби.

Он-лайн трансляцію засідання проводить у YOU TUBE народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "Європейська солідарність").

Народний депутат із фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, як голосували за законопроєкт фракції та групи: "Слуга народу" - 192, "Європейська солідарність" - 0, "Батьківщина" - 2, "Платформа за життя і мир" - 18, "Голос" - 16, "Відновлення" -16, "За майбутнє" - 12, "Довіра" -15, позафракційні - 12.

Як повідомлялося, законопроєкт № 10449 про внесення до деяких законів змін, що стосуються окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, передбачає надання відстрочки від мобілізації під час дії воєнного стану більш ніж 25 категоріям осіб.

Зокрема, відстрочка надається заброньованим особам; особам з інвалідністю, тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров'я на строк 6-12 місяців; тим, у кого на утриманні перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, окрім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів; тим, хто має дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, є зниклим безвісти, відбуває покарання, а також коли особа самостійно виховує дитину за рішенням суду.

Відстрочка також надається керівникам міністерств та їхнім заступникам, керівникам державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України; народним депутатам України; суддям; Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини; Голові та іншим членам Рахункової палати; працівникам органів військового управління Міністерства оборони України, ЗСУ, Держслужби транспорту, Держслужби спецзв'язку, Служби зовнішньої розвідки, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління Держгеонадр, Служби безпеки та оборони, Служби зовнішньої розвідки, Служби зовнішніх розвідки.

Згідно із законопроєктом підстави для звільнення з військової служби мають військовослужбовці, які побували в полоні; зі встановленою інвалідністю; призначені на посаду судді; обрані народними депутатами України; генерали за рішенням військового керівництва; ті, в яких закінчився строк контракту, укладеного під час дії воєнного положення.

Законопроєкт передбачає, що звільненню з військової служби за сімейними обставинами підлягають військовослужбовці-жінки у зв'язку з вагітністю; ті, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною; дружина, якщо обоє з подружжя проходять військову службу і в них є діти віком до 18 років.

Законопроєкт запроваджує базовий військовий вишкіл і виключає строкову службу, а також дає можливість добровільного прямого призову військовозобов'язаних у військові частини через рекрутинг,

Законопроєкт про мобілізацію передбачає бронювання від призову до Збройних сил України військовозобов'язаних - усіх державних службовців категорії "А" та не більш як 50% категорії "Б" і "В".

100% бронювання від мобілізації поширюється на органи державної влади, Національну поліцію, Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань, органи прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державну службу з надзвичайних ситуацій, суди.

100% бронювання також надається критично важливим для забезпечення потреб ЗСУ підприємствам та яким встановлено мобілізаційні завдання.

Законопроєкт передбачає соціальний захист військовослужбовців та збереження грошових виплат тим, хто проходить тривале лікування, зокрема за кордоном.

Законопроєкт гарантує виплату одноразової грошової допомоги членам сім'ї військовослужбовця в разі його загибелі (смерті) в період дії воєнного стану в розмірі 15 млн грн.

Крім цього законопроєкт надає право військовослужбовцям, які уклали перший контракт на проходження військової служби, отримати сертифікат на купівлю транспортного засобу.




Просмотров: 425
Другие новости