Компании

все компании

Україна отримала $1,5 млрд кредиту DPL від Японії та Великої Британії

1 квітня 2024 року, 23:22
Україна отримала $1,5 млрд кредиту на підтримку політики розвитку (DPL) "Основи зростання" від Японії та Великобританії через механізм Світового банку, повідомило Міністерство фінансів у п'ятницю.

"До загального фонду державного бюджету надійшло $1,4 млрд. З метою зниження вартості обслуговування кредитних зобов'язань України Програмою передбачено капіталізацію відсотків за японськими коштами на суму $99,54 млн", - ідеться в прес-релізі.

Уточнюється, що фінансування складається з гарантії уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку (ADVANCE Ukraine) у розмірі $984 млн і гарантії Великої Британії на суму $516 млн.

Залучене фінансування буде спрямовано на підтримку ключових пріоритетів держбюджету, зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Мінфін нагадав, що передумовою отримання траншу стало виконання Україною необхідних восьми вимог за програмою, зокрема, гармонізація митного та податкового законодавства України до норм ЄС, поліпшення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності в системі електронних закупівель.

Як повідомлялося, представники Нацбанку на пресконференції 14 березня спрогнозували надходження до кінця квітня зовнішнього фінансування в обсязі $10 млрд або більше, що дасть змогу відновити резерви, тоді як до цього від початку року Україна отримала лише $1,2 млрд. Водночас НБУ зазначив, що таке неритмічне зовнішнє фінансування не призведе до якихось шоків на валютному ринку.

Минулого тижня Україна вже отримала перший транш EUR4,5 млрд від ЄС за програмою Ukraine Facility, $1,5 млрд - від Канади і $230 млн - від Японії через Світовий банк. Крім цього, цього тижня в Україну надійшло від МВФ $880 четвертого траншу за програмою розширеного фінансування EFF і EUR100 млн від Банку розвитку Ради Європи. Таким чином березень став рекордним місяцем за обсягом отриманого зовнішнього фінансування з початку повномасштабного вторгнення РФ - понад $9 млрд із $37,3 млрд, передбачених на весь поточний рік.






Просмотров: 157
Другие новости