Компании

все компании

Банк Японії підніме ключову ставку вперше з 2007 року

19 березня 2024 року, 15:47
Банк Японії, ймовірно, підвищить ключову відсоткову ставку за підсумками дводенного засідання, яке завершиться у вівторок, що покладе край політиці від'ємних ставок, яка діє з лютого 2016 року, пише газета Nikkei.

Наразі короткострокова відсоткова ставка за депозитами комерційних банків у ЦБ перебуває на рівні мінус 0,1%, причому Банк Японії - єдиний зі світових центробанків, які утримують негативну ставку.

Підвищення ставки, якщо воно відбудеться, стане першим з 2007 року.

Як повідомляють джерела Nikkei, японський ЦБ може підняти ставку до 0-0,1% річних.

За їхніми словами, регулятор бачить можливість для нормалізації грошово-кредитної політики, оскільки інфляція в країні тримається вище цільового показника у 2%. Крім того, великі японські корпорації та профспілки щойно узгодили істотне підвищення зарплат.

Минулої п'ятниці найбільше об'єднання профспілок Японії Rengo повідомило, що за результатами переговорів провідні компанії країни підвищать зарплати співробітників у середньому на 5,28% - максимально за 33 роки. У невеликих компаніях збільшення оплати праці становитиме в середньому 4,42%.

Весняні переговори між компаніями і профспілками Японії, відомі як "шунто", є важливим показником майбутнього зростання споживчих цін у країні.

Раніше голова Банку Японії Кадзуо Уеда говорив, що результати весняних перемовин бізнесу і профспілок щодо зарплат стануть "ключовим фактором", який впливатиме на рішення ЦБ щодо ставки.

Виступаючи в парламенті Японії минулого тижня Уеда заявив, що уважно стежить за циклом підвищення зарплат та інфляції, натякнувши на те, що банк близький до відходу від політики негативних ставок.

З огляду на істотні узгоджені темпи підвищення зарплат, навіть найобережніші члени керівництва Банку Японії, ймовірно, погодяться зі зміною політики, зазначило джерело Nikkei в японському ЦБ.

Слідом за відходом від від'ємних ставок регулятор також може відмовитися від контролю прибутковості десятирічних держоблігацій, ключового інструменту стимулюючої політики, пише газета. Наразі орієнтир максимальної прибутковості цих паперів встановлено на рівні 1% річних.






Просмотров: 113
Другие новости