Компании

все компании

Потрібно запускати конкурси на нові призначення для категорії "А" - Олег Немчінов

4 березня 2024 року, 14:15
Міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов вважає, що під час відновлення конкурсних доборів на державну службу категорії "А" потрібно відтермінувати конкурси на посади, які вже заповнені в умовах воєнного стану.

"Найбільш чутливим для наших партнерів, є питання державних службовців категорії "А". І в принципі я думаю, що якщо народні депутати внесуть зміни до законодавства, яке дозволить це зробити, можна знайти механізм. Ми зараз провели конкурс на голову НАЗК, і, в принципі, можна організувати конкурсну процедуру для держслужбовців категорії "А". Але що стосується тих держслужбовців, які зараз уже призначені в умовах воєнного стану, то їхнє перепризначення, мені здається, потрібно дуже акуратно виписати в законодавство. Тому що комісія вищого корпусу це, здається, семеро людей, які зараз фізично мають пропустити кілька десятків призначень. Тобто, грубо кажучи, я думаю, що потрібно запускати конкурси на нові призначення, а для перепризначень встановити, як пишеться в юриспруденції, певні розумні строки", - сказав Немчінов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Що стосується відновлення конкурсних відборів на посади держслужби категорії "Б" і "В", міністр зазначив, що в цьому питанні є комплексна проблема.

"Наприклад, у прифронтових областях - це питання з безпекою, а на територіях відносної безпеки - це питання наявності/відсутності броні в чоловіків та конкурентності заробітної плати в територіальних органах і місцевих державних адміністрацій для жінок. Тому тут потрібно думати. Але, по суті, крім прифронтових територій, ми можемо як другий етап почати в умовно безпечних регіонах з категорії "Б", а потім перейти на категорію "В", - заявив він, але зауважив, що навряд чи це буде в поточному році.

Коментуючи можливі зміни в процедуру проведення конкурсів на держслужбу, Немчінов заявив, що, на його думку, необхідно збільшувати вагу співбесід з майбутнім керівником або з самою конкурсною комісією під час визначення переможця, а також розглянути питання встановлення випробувальних термінів під час призначення.

На запитання, що він думає щодо ідеї введення в комісію вищого корпусу держслужби іноземців, міністр заявив, що якщо людина добре знає ситуацію в Україні, вона може бути в складі комісії, якщо вона експерт.

"Але якщо ми візьмемо просто людину, яка є доктором філософії в публічному адмініструванні, але не розуміє, як працює українська "урядова машина", або в принципі, що таке державна служба в Україні, просто з формальних підстав, я тоді не дуже в захваті від такої ідеї", - додав Немчінов.

Як повідомлялося, з 20 травня 2022 року на період дії воєнного стану на посади державної служби та посади в органах місцевого самоврядування можна призначати без конкурсного відбору. Станом на кінець 2023 року без конкурсного відбору було призначено на посади 49,9 тис. держслужбовців, із них: 84 особи - держслужбовці категорії "А", 10 725 осіб - категорії "Б" і 39 106 осіб - категорії "В".

У серпні 2023 року голова Нацагентства з питань державної служби Наталя Алюшина заявила, що є всі технічні та організаційні можливості для відновлення конкурсів у всіх державних органах. У грудні того ж року Алюшина виступила за вдосконалення і повернення конкурсної процедури на держслужбі.

6 лютого 2024 року перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко спрогнозував відновлення конкурсів на держслужбу до осені, але заявив, що процедура потребує низки змін.

Повний текст інтерв'ю з Немчиновим буде опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 116
Другие новости