Компании

все компании

Українці використали 940 житлових сертифікатів "еВідновлення" на загальну суму 2 млрд грн

29 лютого 2024 року, 14:54
Українці вже використали 940 житлових сертифікатів "еВідновлення" на загальну суму 2 млрд грн, повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

"Безперечний лідер - Київщина. Вона йде зі значним відривом від інших областей, тут на нові будинки українці обміняли 380 сертифікатів "еВідновлення" на суму близько 1 млрд", - прокоментувала Шуляк агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, лідерами використання сертифікатів за зруйноване внаслідок агресії РФ житло є Київська, Харківська, Миколаївська та Чернігівська області. Загалом жителі цих чотирьох областей уже за 650 сертифікатів купили житло на загальну суму 1,7 млрд грн.

При цьому на Харківщині використано 121 житловий сертифікат на загальну суму 178 млн грн, у Миколаївській області - 86 житлових сертифікатів на загальну суму 89 млн грн, на Чернігівщині - 60 сертифікатів на суму 83 млн грн.

Українцями також уже заброньовано кошти за 131 сертифікатом на загальну суму 282 млн грн.

Шуляк нагадала, що житловий сертифікат можна обміняти не тільки на квартиру, а й на придбання приватного будинку на первинному та вторинному ринках. Наразі більшість, 92%, обирають житло на вторинному ринку. Виправити цей перекіс у найближчому майбутньому дасть можливість поєднання програм "еВідновлення" та коштів програми "еОселя", нормативно така можливість уже передбачена.

Щодо фінансування програми "еВідновлення", то на всі напрями - компенсація за ремонти та житлові сертифікати на зруйноване житло, сумарно вже використано понад 10 млрд грн. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури зазначили, що для цих цілей у майбутньому планують використати заарештовані російські активи, які на сьогодні становлять близько 17 млрд грн.

"Розраховуємо, що наші міжнародні партнери також спрямують заарештовані російські активи на відновлення житла, адже чітко бачитимуть, що механізм компенсації є прозорим та ефективним", - зауважила заступниця глави міністерства Олександра Азархіна.

Як повідомлялося, в Україні 10 травня 2023 року стартувала програма "еВідновлення", у межах якої компенсацію до 200 тис. грн на ремонт почали отримувати власники пошкодженого житла. Ці кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів, оплату будівельних робіт і послуг підрядників, у яких є відповідні коди для роботи, а їхні продавці подали заявку на участь у програмі через портал "Дія". З грудня розпочато виплати на капітальний ремонт пошкодженої житлової нерухомості - максимум 350 тис. грн для квартири і 500 тис. грн - для приватного будинку. З 1 січня 2024 року компенсацію за пошкоджене житло почнуть отримувати українці, які відремонтували його власним коштом.

Із 1 серпня 2023 року в "Дії" стартував прийом заявок на компенсацію за зруйноване через війну житло. Компенсації виплачуватимуть одноосібним власникам житла, яке було зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року, не підлягає відновленню і розташовується на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій. Із 27 грудня 2023 року розпочалася видача житлових сертифікатів у "Дії".

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 125
Другие новости